In de rubriek ‘Uitgelicht’ wordt een artikel uit een juridisch praktijktijdschrift open access gedeeld. Voor het Tijdschrift Tuchtrecht schreef voormalig advocaat en notaris Laurens Maaldrink een artikel over de uitkomsten van tuchtklachten van het Bureau Financieel Toezicht, de (externe) integrale toezichthouder op notariële beroepsuitoefenaars, tegen (kandidaat-) en (toegevoegd)notarissen.
Het artikel is in april gepubliceerd in de tweede editie van 2024 van Tijdschrift Tuchtrecht. De publicatie biedt – middels spreadsheets van de dicta – getalsmatige overzichten van de output van de notariële tuchtrechtspraak. Dit betreft uitspraken uit de periode 2020 tot en met 2023, in eerste instantie en van de appeltuchtrechter (Notariskamer, Gerechtshof Amsterdam), (deels)gegrond/ongegrond/niet-ontvankelijk en de eventuele opgelegde tuchtmaatregel.
Bevordering van de vakbekwaamheid
Voorts gaat het artikel in op de wijze waarop de nakoming door de beroepsbeoefenaren van hun verplichting tot de bevordering van de vakbekwaamheid (lees: permanente educatie en bij- en nascholing) wordt georganiseerd en gecontroleerd. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft hierbij een organisatorische en controlerende rol.
Dit is echter een rol zonder de mogelijkheid om een sanctie op te leggen. De auteur kwalificeert dit als een gemis, welke zou kunnen worden opgeheven door de KNB bepaalde toezichthouders-bevoegdheden te geven, met de mogelijkheid om bepaalde sancties (lees: boete) voor regelmatig voorkomende tekortkomingen op te leggen.
Bestuursrechtelijke sanctiemogelijkheden
Met die bestuursrechtelijke sanctiemogelijkheden zullen bijna alle tekortkomingen kunnen worden afgedaan, en zal zowel het BFT als ook de tuchtrechtspraak-colleges worden ontlast. In bijzondere gevallen blijft de gang naar de tuchtrechter over, mits niet eerst uitdrukkelijk voor de bestuursrechtelijke afdoening is gekozen.
Het artikel verwijst naar de gevolgen van het niet-behoorlijk nakoming van dienovereenkomstige verplichtingen bij de accountancy, leidende tot (grootschalige) examenfraude, met zwaarwegende, ook internationale gevolgen voor de betreffende accountantskantoren, hetgeen de schrijver inspireerde tot de slotwoorden: Notarissen let op uw saeck!
Nieuwsgierig naar het artikel? Klik hier voor de open access-versie binnen Sdu OpMaat