Een uitspraak van de rechter over niet tijdige afhandeling van bezwaren tegen verkeersboetes, dient geen maatschappelijk belang. Dat stelt de rechtbank Midden-Nederland in honderden zaken die door een juridisch bureau ‘over de schutting van de rechtbank zijn gegooid’.
Maar liefst 433 zaken stonden er op de rol. Allemaal betroffen ze de afhandeling van het bezwaar tegen een opgelegde verkeers- of parkeerboete. Het Openbaar Ministerie moet volgens de Wet Mulder een bezwaar binnen zes maanden afhandelen. Dat lukt echter lang niet altijd. En dan zijn er handige types die daar een verdienmodel inzien. In dit geval de makers van de app Bonnetje.
Boete teruggedraaid
De app belooft 27 procent kans dat een verkeersboete door de rechter wordt teruggedraaid. In dat geval draait de overheid op voor de kosten van de juridische procedure en kost het de burger dus geen cent. Je kunt een verkeersboete echter pas aanvechten voor de rechter, nadat je bezwaar hebt gemaakt bij het Openbaar Ministerie. Het juridisch bureau van Bonnetje had namens 433 klagers procedures gestart omdat er niet op tijd een beslissing zou zijn genomen door het OM.
Het enige wat de rechter kan in deze situatie kan doen, is vaststellen dat het Openbaar Ministerie te laat is. Maar dat is volgens de rechtbank niet meer dan een symbolische beslissing die de procedure niet versnelt. In alle 433 zaken is daarom niet verder beoordeeld of er te laat is beslist.
Geen dwangsom voor OM
De rechtbank benadrukt ook dat zij in geen geval de wetgever oproept om voor dit soort zaken de wet aan te passen zodat het OM voortaan een dwangsom zou krijgen bij te late beslissingen. In de zaken waarin het Openbaar Ministerie wél tijdig een beslissing heeft genomen, moeten mensen nu al lang wachten op een behandeling door de rechter.
De rechtbank ziet een enorme instroom aan Mulderzaken. Bij de rechtbank Midden-Nederland gaat het om duizenden zaken, veel meer dan de rechtbank met de schaarse rechterscapaciteit kan behandelen. Met een dwangsom voor het Openbaar Ministerie zou het gewenste effect, een versnelling van de procedure, dus niet bereikt worden.
Onnodig veel werk voor rechtbank en OM
Het grote aantal zaken over verkeersboetes staat in de maatschappelijke belangstelling. De rechtbank heeft deze zaken met voorrang en met drie rechters behandeld, omdat de uitkomst ook voor andere zaken relevant is. Daarom is niet verder onderzoek gedaan naar de rol van het juridische bureau in deze zaken.
Dar de rechtbank daar echter wel een mening over heeft, moge duidelijk zijn. “Het heeft er namelijk alle schijn van dat er zonder enige selectie simpelweg een groot aantal zaken over de schutting van de rechtbank is gegooid, ook omdat een deel daarvan vervolgens weer is ingetrokken. Dit kost zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie onnodig veel werk, omdat iedere zaak moet worden geregistreerd en er een dossier moet worden gemaakt.”