Hij vindt zichzelf eerlijk, nuchter en direct. Hij draait niet om de hete brei heen. De Raad van Discipline in Den Haag ziet dat anders. De pro deo advocaat kan niet tegen kritiek, en kiest dan veelal voor de aanval, aldus de Raad. ‘Zijn communicatie overschrijdt daarbij meer dan eens de grenzen van het betamelijke’.
Cliënten die over hem klagen worden weggezet als oplichters, verslaafden of mensen met psychische problemen. Bijvoorbeeld: ‘Meneer zou zijn moeder nog verkopen om aan geld te komen’. Of: de advocaat en Orde zijn door een klager misleid met ‘een lulverhaal’. Klager ‘zit diep in de schulden door waarschijnlijk verslavingen en gokproblemen’. Een weer een ander is volgens de advocaat lid van een Nigeriaanse criminele bende.
Persoonlijke actie
Maar de deken is volgens de advocaat bezig met een ‘persoonlijke actie’ tegen hem. Terwijl er toch belangrijker zaken aan de orde zijn: ‘En vergeet overigens de Zuidas niet waar heel veel cocaïne wordt gebruikt. Ik heb er zelf gewerkt. Maar dat is allemaal geen probleem toch voor de orde van advocaten. Laten we bezwaar indienen tegen een pro deo advocaat!’
Tot slot ‘betwist’ de advocaat zittingen van de Raad van Discipline tenzij kan worden aangetoond dat de deken – of zijn kantoor – ‘niet voor Poetin heeft gewerkt’. ‘En we zitten binnen 2 jaar in Wo3 dus maak je over andere dingen zorgen is mijn advies’.
Emoties
Volgens de Raad van Discipline mag het allemaal wel een tandje minder, ook in de frequentie van de communicatie. ‘De inhoud van verweerders e-mails en de frequentie waarmee hij deze stuurt, is onprofessioneel. (…) De raad neemt het verweerder kwalijk dat hij niet in staat is op professionele wijze het gesprek met de deken aan te gaan aangaande de zorgen die de deken heeft over zijn praktijkvoering en communicatie. Het lijkt erop dat verweerder hier niet toe in staat is, omdat zijn emoties de overhand nemen waarbij het hem dan ook niet meer lukt kritisch naar zichzelf te kijken.’
De advocaat moet van de raad een coach in de arm nemen. Met diens hulp moet de advocaat zijn ‘emotieregulatie, zelfreflectie en zelfinzicht’ verbeteren.’ Lukt dat niet, dan treedt een voorwaardelijke schorsing van acht weken alsnog in werking.
Verdienmodel
De klacht van de deken dat de advocaat met een minimale inspanningen probeert maximale toevoegingsvergoedingen binnen te hengelen, is volgens de raad onvoldoende onderbouwd. ‘Ter zitting heeft de deken toegelicht geen eigen (dossier)onderzoek te hebben verricht naar de werkwijze van verweerder en het incasseren van toevoegingen. Evenmin is er contact geweest met de Raad voor Rechtsbijstand. Dat het bij de deken ontstane beeld juist is, kan de raad hierdoor niet beoordelen.’
De advocaat is inmiddels van Den Haag verkast naar Rotterdam. Toezicht op het coachingstraject zal daarom worden overgenomen door de Rotterdamse deken.
Raad van Discipline ‘s-Gravenhage, 15 april 2024 | ECLI:NL:TADRSGR:2024:83