Artificial intelligence houdt de gemoederen bezig in de juridische wereld; Advocatie houdt daarom de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Eind vorige week organiseerde Deloitte Legal een AI-event in H’ART Museum in Amsterdam. “Aan AI kleven risico’s, maar je kunt er niet omheen.”
Het evenement in de Hermitage richtte zich op ‘de revolutie in het legal domein’ en de toekomst van juridisch werk met de komst van generatieve AI. De aftrap van Artificial Original: How AI and Legal work together werd verzorgd door voormalig minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus; sinds februari topman van Deloitte Legal.
De oud-politicus verwees kort naar de politieke ontwikkelingen van vorige week woensdag. “Ik hoop dat iedereen is bijgekomen van de aftershock van gisterenavond,” sprak hij vanaf het podium. Grapperhaus focuste niet lang op ’s lands bestuur, en kwam snel ter zake. Aan een volle zaal, van enkele honderden aandachtige luisteraars, vertelde hij juist vanwege de recente ontwikkelingen te zijn gestart bij Deloitte.
Zorgen niet ongegrond
Hoewel het publieke debat rondom kunstmatige intelligentie vaak gaat over de gevaren – “Zitten we straks zonder werk?”, leidt volgens Grapperhaus de techniek juist tot een meer creatieve, next level juridische branche. Deloitte Legal wil daarbij steps ahead blijven. De eerste spreker die daarop aanhaakte was Dominique Poot, director bij het kantoor.
Zijn praatje was feitelijk een uitbreiding van de vaststellingen van Grapperhaus. Ook Poot meende dat AI het juridische vak gaat veranderen – net zoals het gros van de toehoorders, zo bleek uit handopsteking. Volgens de director wordt de professie vooral interessanter door kunstmatige intelligentie, maar zijn zorgen ‘niet ongegrond’.
Enerzijds is het doorploegen van stapels documenten door AI niet meer nodig, anderzijds is ‘in de Verenigde Staten AI al geslaagd voor het bar exam‘. Poot waarschuwde tevens voor het ‘garbage in, garbage out‘-principe: trainingsdata kunnen tot bias en ongewenste uitkomsten leiden, iets waarvoor lector Pascal Wiggers reeds waarschuwde bij de AI-ronde tafel aan de Hogeschool van Amsterdam.
De toekomstige jurist moet AI begrijpen, omarmen én benutten, aldus Poot. Dat betekent het einde van uurtje-factuurtje (eveneens een conclusie van legal tech-specialist Richard Susskind), en waarde creëren voor de klant door high-end legal werk. Onder de aanwezigen bleek AI nochtans nog niet geland: slechts enkele handen gingen omhoog bij de vraag of kunstmatige intelligentie daadwerkelijk wordt toegepast.
Volgende stap in evolutie
De derde spreker was wetenschapper Louise Fresco. Bij haar introductie stak Grapperhaus uitgebreid de loftrompet over haar pennenvrucht in het NRC, van augustus dit jaar. In deze column plaatst Fresco kunstmatige intelligentie en large language models in evolutionair perspectief. Dit als antwoord op de ‘krampachtige bezorgdheid’ rond de technologie.
Fresco bekijkt AI biologisch: kan kunstmatige intelligentie de volgende evolutionaire stap zijn? In bepaald opzicht communiceren bits en bytes niet veel anders dan processen in ons brein, daarnaast reproduceert en past AI zich aan net zoals mensen, duidde Fresco. En ofschoon bewustzijn ontbreekt, hebben organische levensvormen als bacteriën dat ook niet.
“AI is een logische stap in de evolutie,” legde de wetenschapper uit. “Een tool die onze gezamenlijke kennis overstijgt.” Dat is niet eng, volgens Fresco, wel is wet- en regelgeving nodig. Zoals er verdragen over chemische wapens zijn, zijn ook afspraken nodig om machtsmisbruik bij AI te beteugelen. Bovendien sprak ze over een noodzakelijke ‘off switch’, omdat AI zich exponentieel ontwikkelt.
AI-evenknie van Kwebbelkop
Jordi van den Bussche, alias Kwebbelkop, stond als vierde op het podium. De bekende YouTuber heeft ruim vijftien miljoen volgers op zijn kanaal, en sprak kort (zo’n vijftien minuten) over zijn AI-versie die momenteel ingezet wordt in zijn videos. Als content creator heeft zijn business te kampen met het key man-risico, zei hij.
Dit houdt in dat alle kennis en vaardigheden in een bedrijf samenkomen in één persoon, in dit geval Van den Bussche. Om dit probleem te tackelen, werkt hij in zijn recente video’s met een digitale variant van zichzelf. De YouTuber verklaarde dat straks de hele productie van de video’s door AI uit handen kan worden genomen. Toch zijn ‘computers er om je te dienen, niet om je te vervangen’, concludeert hij.
Nadat Grapperhaus Van den Bussche een fles wijn in de handen drukte – en met een knipoog batterijen voor zijn AI-evenknie – werd de middag afgesloten met een panel. Douwe Groenevelt (deputy general counsel, ASML), Aine Lyons (deputy general counsel, VMware) en Evert Haasdijk (AI-expert, Deloitte) namen daaraan deel. Rozemarijn Bloemendal (partner corporate law, Deloitte Legal) trad vooral op als host.
(Foto boven v.l.n.r.: Haasdijk, Lyons, Groenevelt en Bloemendal.)
Hallucinaties
Aan de hand van verschillende standpunten gingen zij het gesprek met elkaar aan. Op deze stellingen kon het publiek reageren door middel van een QR-code. Zo bleek 44 procent van de bezoekers vooral zorgen te hebben over errors en hallucinaties die bij gebruik van AI kunnen optreden.
In dit stadium is het onvermijdelijk dat AI foutjes maakt, stelde Haasdijk. “Het is een nieuwe technologie.” Ook bias zal voorlopig een probleem zijn, maar Lyons wees erop dat ook mensen vooringenomen zijn. Een andere stelling wees uit dat het publiek grotendeels denkt dat kunstmatige intelligentie het juridische domein meer agile, kosten efficiënt en output focused zal maken.
Groenevelt wees verder op het spanningsveld tussen de jurist en AI. “Juristen willen risico’s herkennen en vermijden, en zijn daarom traag met de adoptie van AI.” Het panel werd afsluitend gevraagd om kunstmatige intelligentie in enkele woorden te omschrijven. De antwoorden? Act now, embrace it en inevitable.