De regering stelt nog dit jaar 26 miljoen euro extra beschikbaar voor de sociale advocatuur. Hiermee geeft demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind gehoor aan de motie van D66’er Joost Sneller, die eind oktober is aangenomen. Hij riep de regering op tot een noodinvestering.
Foto: Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind tijdens een vragenuurtje in de Tweede Kamer (Peter Hilz / Hollandse hoogte / ANP)
De motie werd ook ondertekend door de SP, PvdA/GL, CDA, ChristenUnie en PvdD. Volgens de indieners zou onvoldoende inkomen en gebrek aan perspectief ervoor zorgen dat het beroep van sociaal advocaat onaantrekkelijk wordt. Zij verwezen daarnaast naar de tariefindexatie voor sociaal advocaten. Deze ligt dit jaar op 0,67 procent terwijl de gemiddelde consumtenprijsindex-inflatie 5,6 procent bedraagt.
Eenmalige compensatiemaatregel
Hoewel Weerwind de motie ontraadde vanwege budgetredenen, gaf hij aan voor een ‘fait accompli’ te staan indien deze werd aangenomen – hetgeen kortom is gebeurd. Om uitvoering te geven aan de motie gaat de minister ‘een eenmalige compensatiemaatregel’ vormgeven, zo schrijft hij in een Kamerbrief. Deze vergoeding zal vóór eind 2023 automatisch worden uitgekeerd door de Raad voor Rechtsbijstand.
Advocaten en andere rechtsbijstandverleners krijgen per afgegeven toevoeging, geaccepteerde piketmelding en toegekend extra uur een vast bedrag aan compensatie. De hoogte hiervan zal worden gebaseerd op een compensatie van 4,62 procent: het indexeringspercentage per 1 januari 2024 (5,29 procent), verminderd met het indexeringspercentage per 1 januari dit jaar (0,67 procent).
Onafhankelijke commissie
Concreet betekent dit voor reguliere toevoegingen 56,05 euro compensatie per zaak (inclusief btw), voor licht adviestoevoegingen 13,71 euro, voor piketmeldingen 18,73 euro en per extra uur 6,72 euro. Om te bepalen voor hoeveel toevoegingen, piketmeldingen en extra uren een compensatie wordt toegekend, wordt uitgegaan van het aantal afgegeven toevoegingen tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2023.
De minister meldt dat de subsidieregeling per 1 december in werking treedt en geldt tot het einde van die maand. Tot slot stelt Weerwind dat hij bezig is met het instellen van een onafhankelijke commissie om de vergoedingen binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand ‘op peil te houden’. De commissie zal zich daarvoor buigen over de gemiddelde tijdsbesteding per zaakcode in 2022 en 2023.
Klik hier voor de Kamerbrief.