Vier van de negen windmolens in het Friese windpark Nij Hiddum-Houw zijn deze maand verkocht door energieleverancier Vattenfall. De nieuwe eigenaren zijn de gemeente Súdwest-Fryslân en Wetterskip Fryslân, die samen ongeveer veertig miljoen euro neerlegden. Juridisch adviseurs waren Loyens & Loeff en Trip Advocaten Notarissen.
De investering van de gemeente en het waterschap is goed voor een aandeel van vijftig procent in het windpark, dat vlak bij het Friese Cornwerd ligt – aan de kop van de Afsluitdijk. De vier windmolens zijn recent opgeleverd en leveren naar verwachting 75.000 MWh per jaar aan stroom (ongeveer het stroomverbruik van 22.000 huishoudens). Daarmee kunnen de gemeente Súdwest-Fryslân en Wetterskip Fryslân het eigen stroomverbruik duurzaam opwekken.
De gemeente rept over een ‘bijzonder project‘ en stelt dat omwonenden kunnen meeprofiteren door de aankoop van obligaties. Daarnaast wordt er geld beschikbaar gesteld voor sociale en culturele projecten in het gebied – tot zes kilometer rondom het windpark – middels een gebiedsfonds. Súdwest-Fryslân en Wetterskip Fryslân hebben de bijdrage aan dit fonds verdubbeld. Ze investeren 650.000 euro extra in dit gebied voor de komende vijfentwintig jaar: de periode dat het windpark actief is.
Juridisch advies
Loyens & Loeff adviseerde Vattenfall bij de verkoop van de vier windmolens. Het kantoor stelde hiervoor een achtkoppig adviesequipe samen, bestaande uit Jeannette van Rees, Bastiaan Cornelisse, Tessa van Nes, Albert Heeling, Bart Wingen, Jan-Willem van Rooij, Anne Brugmans en Victor van Nuland. De laatste twee hadden de leiding.
Van Nuland noemt de deal een mooi resultaat tussen een commercieel energiebedrijf en lokale overheden. Hij stelt dat laatstgenoemden door de transactie duurzame energie kunnen opwekken ‘op een van de beste windlocaties van Nederland’. De deal draagt volgens hem dan ook bij aan de klimaatdoelstellingen van de regio.
“Bij de advisering en onderhandeling over de transactie is rekening gehouden met de belangen van diverse stakeholders, waaronder de omgeving”, zegt Van Nuland verder over het adviestraject, verwijzend naar de eerdergenoemde financiële opties voor de omwonenden. Volgens hem draagt de transactie tot slot bij aan draagvlak voor onshore wind in Friesland, en de ontwikkeling van ‘duurzame energieprojecten in Nederland’.
Het Noord-Nederlandse Trip Advocaten Notarissen stond aan de zijde van gemeente Súdwest-Fryslân en Wetterskip Fryslân. Het kantoor stelde een kleiner team samen dan Loyens & Loeff voor het advies aan de overheden bij de koop van de windmolens. Namens Trip waren Ale van der Wielen (lead) en Stefan Kuipers de betrokken adviseurs.
Obligatietraject
Omwonenden van windpark Nij Hiddum-Houwontvangen ontvangen een uitnodiging voor informatieavonden over het obligatietraject. Tijdens deze avonden worden ze geïnformeerd over de aankoop van obligaties, het rendement en de start van de obligatie-uitgifte. In totaal worden er tienduizend obligaties uitgegeven.
Wethouder Henk de Boer van de gemeente Súdwest-Fryslân denkt dat met de aankoop van de windmolens ‘een betere verdeling tussen de lusten, lasten en zeggenschap voor omwonenden mogelijk is’. Ook hij wijst daarbij op het profijt voor de buurt door obligatie-uitgifte en het fonds. “Zo dragen de opbrengsten van het windpark verder bij aan andere lokale publieke belangen,” aldus de wethouder.