In zijn nieuwste column schrijft legal tech-expert Jeroen Zweers over de ‘witte sokken’ van de juridische wereld. ‘Heb het lef om met deze eigenwijze trend te experimenteren’, stelt hij over deze fashion hit.
Stijlpastoor Arno Kantelberg schreef recent in zijn blog ‘Waarom je niet bang moet zijn voor de witte sok’. Hij stelt dat het onterechte beeld van ‘sportsokken’ de potentie vertroebelt die er in de witte sok schuilt: namelijk een fris, stijlvol en gaaf podium voor je gekleurde schoenen. Omdat je lef moet hebben om – ondanks de kritiek uit velerlei hoeken – toch witte sokken te dragen, is de witte sok inmiddels een enorme fashion hit. Welke witte sokken zien we in de juridische wereld?
Juristen in de Metaverse
Allereerst is er natuurlijk de Metaverse. Inmiddels bevinden alle grote modemerken en grote corporates zoals Heineken zich in deze nieuwe digitale samenleving. De wereldwijde markt voor Metaverse werd in het jaar 2020 al geschat op 107,1 miljard dollar. Dit zal naar verwachting een omvang van 758,6 miljard dollar bereiken in 2026.
Ook de eerste juridische praktijken doen inmiddels hun intrede in de Metaverse. Gezien de vele juridische risico’s en uitdagingen van de Metaverse zijn dit omstreden, betwiste en tegendraadse acties. Terechte witte sokken dus. Want inmiddels heeft ook Wolters Kluwer aangegeven te gaan investeren in de Metaverse, evenals enkele advocatenkantoren.
Onlangs heb ik nog een advocatenkantoor geholpen om de Metaverse in te zetten, enerzijds om bewustwording te creëren rondom het bestaan van dit thema, en anderzijds om vergaderingen en events te houden in deze wereld. De Metaverse biedt uitstekende mogelijkheden om elkaar digitaal te treffen. Een uitkomst voor kantoren met meerdere vestigen die hier gezamenlijk jurisprudentie lunches kunnen nuttigen.
Nieuwe markt voor advocatuur
De Metaverse biedt echter nog veel meer mogelijkheden voor de advocatuur. Zo roept deze wereld veel nieuwe juridische vraagstukken op en creëert hiermee een totaal nieuwe markt voor de advocatuur. Je ziet in Nederland daar ook al initiatieven voor ontstaan zoals het kantoor Lawfox.
Ook biedt de Metaverse de mogelijkheid in contact te komen met veel nieuwe prospects over de hele wereld. Grenzen bestaat in de virtuele wereld immers niet. Ben je benieuwd naar deze tweede samenleving? Neem eens een kijkje in de wereld van Spatial!
Een andere witte sok is Personal Information Management (PIM). Er zijn allerlei kennismanagementtools in opkomst waarmee je jouw persoonlijke kennis – die je hebt opgedaan via trainingen, colleges, kennisbijeenkomsten en jurisprudentie lunches – intelligent kunt vastleggen. Met als doel dat je deze altijd kunt hergebruiken.
Een second brain
De database die zo ontstaat wordt ook wel je ‘second brain’ genoemd. Een second brain biedt uitkomst als je eigen hersenen het moeilijk hebben met het oproepen van de juiste informatie op het juiste moment.
In je second brain vind je alles wat je ooit geleerd en gezien hebt, snel en gemakkelijk terug op het moment dat jij het nodig hebt. Of het nu om werk gerelateerde zaken gaat of het privéleven betreft. Je second brain is een alles-in-één digitaal systeem voor het totale leven, waarin je interessante koppelingen, notities, taken en projecten opslaat en direct opvraagbaar maakt. De twee belangrijkste tools zijn gratis (open source) te gebruiken, namelijk Obsidian en Logseq.
Witte sokken aantrekken
Zelf experimenteer ik hiermee om te onderzoeken hoe dit mij kan helpen in mijn praktijk, maar ook bij mijn klanten zoals advocaten en bedrijfsjuristen. Mijn ervaring leert dat het de nodige discipline vraagt, maar als je dit second brain in je ‘systeem’ kunt krijgen, dan is het een enorme waardevermeerdering, vooral voor kennisintensieve beroepen.
Daarnaast is het vooral een handige tool voor eenpitters bijvoorbeeld sociaal advocaten die op een goedkope manier hun kennis willen beheren. Ook zie je steeds meer tools ondersteund door artificial intelligence die een deel van het handwerk uit handen kunnen nemen, zoals de tools van Heyday, MyMind en natuurlijk Notion.
Durf je deze witte sokken aan? Ik nodig je van harte uit het in ieder geval eens te proberen. Je zult zien dat ze een nieuwe dimensie aan jouw eigen identiteit toevoegen. Laat me vooral weten hoe het je vergaat en welke witte sokken jij nog ziet voor de juridische wereld.
Als je geïnteresseerd bent in het maken van een second brain, lees dan het boek van goeroe Tiago Forte ‘Building a Second Brain A Proven Method to Organise Your Digital Life and Unlock Your Creative Potential’. En van Nederlandse bodem is de podcast POM van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth het luisteren waard.