EasyHotel neemt voor 145 miljoen euro acht hotels in de Benelux over van Britse vastgoedinvesteerder Crossroads Real Estate. De budget-hotelketen – met hoofdkwartier in Londen – behoort tot de EasyGroup, waartoe ook EasyJet behoort. DLA Piper en Loyens & Loeff traden op als juridisch adviseurs.
Foto: Een EasyHotel-hotel in Londen / Shutterstock
De acht hotels behoorde tot het EasyHotel Benelux-portfolio van Crossroads, dat tot voor kort dus niet in handen was van franchisegever EasyHotel. De overgenomen acht hotels zijn verspreid over vijf locaties – drie hotels in Amsterdam, twee in Den Haag, één in Rotterdam, één in Maastricht en één in Brussel – en tellen in totaal 793 kamers.
De overname van de hotels door EasyHotel is onderdeel van de groeistrategie van het bedrijf in Europa, die eind 2021 bekend werd gemaakt en waarvoor de hotelketen vijftig miljoen euro wist los te peuteren bij huidige aandeelhouders Icamap en Ivanhoé Cambridge.
Adviesequipes
Loyens & Loeff trad op als juridisch adviseur, tax counsel en notaris van de koper, EasyHotels. Het kantoor stuurde hiervoor een 19-koppig team op pad onder leiding van Wijnand Meijer, dat verder bestond uit Paulien Leegwater, Alexandra Wever, Thamar Sikkes, Albert Heeling, Yannick Govaert, Laurens Dik, Mike Rib, Gopesh Tamminga, Marita Snoek, Marjolein van Bekhoven, Mark Heddema, Casper Anneveld, Luis Amara de Oliviera Jorge Mendes, Ruben Baeb, Sarah Libregts, Louis Lutz, Kim Koops en Freek Hilberdink.
EasyHotels werd op het vlak van financiering geadviseerd door CMS, maar hiervoor was louter een Brits adviesequipe verantwoordelijk. De Nederlandse tak van het kantoor was niet betrokken.
Aan de verkoperskant voorzag DLA Piper in advies. Het kantoor adviseerde Crossroads met een team onder leiding van Daphne Bens. Zij stuurde haar collega’s Jasper van Adrichem, Ewald Netten, Frank van de Wakker, Manon den Boer, Aad Oomen, Jeremi Wilbie, Lex Oosterling, Ceryl Verbokkem, Ernst Haverkamp, Gijs Luyt, Sven van der Meer, Max Tuinstra en Daan Kalter aan.
Ook Allen & Overy was betrokken bij de deal: het kantoor geeft desgevraagd aan dat het ‘een van de geldverstrekkers van EasyHotel’ heeft geadviseerd, verband houdend met de aankoop en herfinanciering van een aantal hotels. Het advieswerk werd geleid vanuit het kantoor in Londen van Allen & Overy; de betrokken lead partner was David Oppenheimer.
Europese groeistrategie
Als onderdeel van de Europese groeistrategie voegt EasyHotel in december en begin 2023 nog twee hotels toe aan zijn portefeuille, te weten in Dublin en Parijs. Samen met de Benelux-hotels zorgen deze overnames voor een aanzienlijke groei in het (geleasede) vastgoed van de hotelketen. In totaal heeft EasyHotel nu 26 hotels in zijn bezit of geleased, gelijkelijk verdeeld over het Verenigd Koninkrijk en Europa, waarbij het totale aantal eigen hotelkamers met 59 procent is gestegen tot 3078 kamers.
Daarnaast heeft het hotelbedrijf ook nog steeds hotels in franchise. Samen met de eigen hotels komt EasyHotel daarmee in totaal uit op 42 hotels. De doelstelling is om dit aantal uit te breiden naar 51 hotels in dertien landen in de komende achttien maanden, en uiteindelijk – in 2026 – uit te komen op honderd hotels. Het franchisenetwerk blijft daarbij belangrijk in de strategie: EasyHotel wil tegen 2027 zo’n twaalfduizend ‘franchisekamers’ hebben. Deze doelen lijken haalbaar, daar de keten steeds meer klanten ziet overstappen op betaalbare hotels door de stijgende kosten in levensonderhoud.