De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft grote gevolgen voor de bouw. Zo verdwijnt de verborgen gebreken regeling en komt er een opleverdossier. Daarnaast zijn er grote wijzigingen in vergunningverlening en handhaving.
Zonder verklaring van een private kwaliteitsborger dat het gerealiseerde bouwwerk aan de technische nieuwbouwvoorschriften voldoet, mag het bouwwerk niet in gebruik worden genomen. Het spreekt voor zich dat een ingebruiknameverbod zal leiden tot civielrechtelijke aansprakelijkstellingen.
Deze omstreden bouwwet, die reeds 22 april 2022 gedeeltelijk in werking is getreden, staat niet op zich. Samen met de Omgevingswet zorgt deze voor de grootste wijzigingen in de bouwregelgeving ooit. Publiek en privaat bouwrecht komen dichter bij elkaar. Te meer daar bij proefprojecten de kwaliteitsborger veelvuldig geen verklaring heeft afgegeven. Bijvoorbeeld omdat het casco bouw betreft of een deeloplevering betreft. Het is daarom belangrijk contractueel rekening te houden met diverse scenario’s. Als de gemeente immers handhaaft tegen ingebruikname vanwege het ontbreken van een verklaring, volstaat het niet om een rapport te overleggen dat het gerealiseerde bouwwerk wel aan de technische nieuwbouwvoorschriften voldoet.
Deze cursus wordt gedoceerd door mr. dr. ing. Peter de Haan, advocaat. Peter is gepromoveerd op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en de Omgevingswet. Ook heeft hij jarenlang gewerkt bij de bouwunit van de Raad van State en tevens bij het Informatiepunt Omgevingswet. Peter heeft bij Tekst & Commentaar Omgevingswet de nieuwe bouwregelgeving van commentaar voorzien.
Bestemd voor:
Overheids- en bedrijfsjuristen, advocaten, ontwikkelaars, aannemers, vergunningverleners projectleiders en adviseurs.