Gesanctioneerde Russische partijen mogen niet zomaar geweigerd worden bij aandeelhoudersvergaderingen. Dat blijkt uit een recent vonnis van de Amsterdamse Rechtbank. De rechtszaak was aangespannen door het Russische staatsbedrijf SberBank, nadat deze werd geweigerd bij een aandeelhoudersvergadering van Fortenova.
In dit artikel werd eerder geïmpliceerd dat Houthoff de SberBank geweigerd zou hebben bij de vergadering. Dit is onjuist. De aandeelhoudersvergadering vond enkel plaats bij Houthoff, het was de onderneming Fortenova die de bank heeft geweigerd.
De SberBank is de grootste aandeelhouder van een voedingsmiddelenconcern in Kroatië en is om fiscale redenen in Nederland gevestigd. De bank staat op de Europese sanctielijst. Nadat de Russische bank onlangs geweigerd werd bij de aandeelhoudersvergadering bij Houthoff stapten de Russen naar de rechter. Deze oordeelde dat de bank niet geweigerd had mogen worden.
Het voedingsmiddelenconcern, Fortenova, is één van de grootste bedrijven van Zuidoost-Europa. Fortenova stond in 2018 op het punt om failliet te gaan, maar werd gered doordat de schuldeisers hun schuld omruilden voor aandelen. Dit proces werd destijds begeleid door Houthoff. Het gevolg was dat de Sberbank, samen met de Russische VTB Bank, aandeelhouder van het bedrijf werd, waarvan de holding naar Nederland verhuisde.
Geen meerderheid
Fortenova kampt nu met het probleem dat belangrijke besluiten alleen met de Russische grootaandeelhouders genomen kunnen worden. De Sberbank, die 41,82 procent van de aandelen in handen heeft, moet volgens de statuten aanwezig zijn om een gekwalificeerde meerderheid van de certificaathouders van de aandelen te kunnen bereiken. De statuten konden alleen zonder medewerking van de Sberbank gewijzigd worden wanneer bij twee achtereenvolgende vergaderingen de meerderheid niet gehaald zou worden. Daarom werd de Sberbank bij twee aandeelhoudersvergaderingen in augustus geweigerd.
De uitspraak van de rechter laat zien hoe lastig het voor bedrijven is om zaken met Russische partijen af te handelen. De aandeelcertificaten zijn momenteel immers bevroren, maar de bank mag nu van de rechter wel zijn stemrecht uitoefenen.
Lees hier de volledige uitspraak.