Grenzen tussen werk en privé vervagen. Ook in een zakelijke setting wordt steeds meer gebruik gemaakt van privé platforms als whatsapp en facebook. Tevens is er een maatschappelijke discussie gaande over grensoverschrijdend gedrag: wat vinden we acceptabel en wat niet?
Door de stijging van meldingen van grensoverschrijdend gedrag en de noodzaak tot het bieden van een prettige en veilige werkomgeving, worden werkgevers gedwongen hun bedrijfscultuur onder de loep te nemen.
Vragen die spelen zijn onder meer:
-Werken onze werknemers graag bij ons?
-Is er sprake van grensoverschrijdend gedrag: niet alleen met een seksuele connotatie, maar ook wat betreft pesten, intimidatie en aansturing?
-Hoe kan ik een aantrekkelijke werkgever zijn in deze moeilijke arbeidsmarkt?
-Zijn onze interne richtlijnen op orde en hoe ver strekt mijn wettelijke zorgplicht als werkgever?
-Kan ik als werkgever voor schade van werknemers als gevolg van grensoverschrijdend gedrag aansprakelijk worden gesteld?
Afspraken en richtlijnen
Er is ook een andere kant van de medaille: als werkgever mag je uiteraard ook van werknemers verwachten dat zij zich houden aan afspraken en richtlijnen. Denk aan een verbod op het gebruik van verboden middelen, maar ook aan de verplichting om in het belang van de werkgever te handelen, door bijv. niet naast een full time dienstverband als zzp’er bij te klussen en in privé tijd geen criminele activiteiten te verrichten.
Actuele ontwikkelingen
In deze verdiepingscursus behandelt mr. Irene Francken de actualiteiten en het juridisch kader rond grensoverschrijdend gedrag. Zij doet dit op interactieve wijze en door het bespreken van recente rechtspraak. Irene gaat in deze cursus gaat dieper in op de onderhavige materie en ondersteunt dit met praktijkgerichte voorbeelden.
Bestemd voor: (arbeidsrecht)advocaten, bedrijfsjuristen, rechtsbijstandsjuristen, juristen in de arbeidsrechtpraktijk.