Minister Weerwind heeft de Kamer geïnformeerd over de laatste stand van zaken van de verschillende geplande en lopende wetgevingstrajecten op het terrein van het ondernemingsrecht.
Modernisering van het NV-recht
Gelet op het technische karakter van het NV-recht en de noodzaak dat eventuele wijzigingen van het ondernemingsrecht aansluiten bij de behoeften uit de praktijk en ook goed uitvoerbaar zijn, wil de minister als eerstvolgende stap een expertgroep met praktijkjuristen en wetenschappers vragen de modernisering van het NV-recht te onderzoeken en concrete voorstellen voor verbetering te doen. Hij verwacht voor het einde van dit kalenderjaar de Kamer verder te kunnen informeren over de voortgang van het werk van de expertgroep.
Wetsvoorstel modernisering personenvennootschappen
Het wetsvoorstel modernisering personenvennootschappen faciliteert ondernemers en beroepsbeoefenaars bij het starten, voortzetten en beëindigen van hun activiteiten, door te voorzien in een nieuw modern wettelijk kader voor personenvennootschappen. Naar aanleiding van de consultatie in 2019 is het voorstel gewijzigd en geactualiseerd. Minister Weerwind wil het wetsvoorstel opnieuw in consultatie brengen, om de inhoudelijke wijzigingen bij de praktijk te toetsen.
Versterking van de mogelijkheden voor rechtspersonen om digitaal te vergaderen
Weerwind ziet mogelijkheden voor een regeling die digitaal vergaderen voor rechtspersonen faciliteert. Het streven is om voor het einde van het kalenderjaar een voorontwerp in (internet)consultatie te brengen.
De maatschappelijke rol van ondernemingen
Recent zijn op dit terrein twee richtlijnvoorstellen uitgebracht door de Europese Commissie. Het gaat om het in april 2021 verschenen richtlijnvoorstel voor een duurzaamheidsrapportage en het in februari van dit jaar verschenen richtlijnvoorstel voor een gepaste zorgvuldigheidsverplichting. Het kabinet steunt deze ontwikkelingen. Zodra de onderhandelingen zijn afgerond en de richtlijnen zijn vastgesteld, wil Weerwind aan de slag met de uitwerking van deze richtlijnen in het nationale recht.
Stand van zaken van enkele andere lopende trajecten op het terrein van het ondernemingsrecht
Het wetsvoorstel ter implementatie van de richtlijn grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen. Met deze richtlijn wordt het voor bedrijven gemakkelijker om tot een grensoverschrijdende omzetting, fusie of splitsing binnen de EU te komen. Tegelijkertijd worden de rechten van aandeelhouders, schuldeisers en werknemers van de betrokken bedrijven versterkt. Weerwind wil deze zomer het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State sturen.
Verder is al enige tijd in voorbereiding een regeling om de regeling voor enquêteprocedure te verduidelijken en de geschillenregeling te verbeteren. Het wetsvoorstel beoogt de geschillenregelingprocedure effectiever te maken en de voorwaarden die gelden voor de toegang tot de enquêteprocedure voor aandeelhouders en certificaathouders te verduidelijken. Het streven is om voor het einde van dit kalenderjaar het wetsvoorstel waarin deze maatregelen zijn opgenomen voor advies aanhangig te maken bij de Raad van State.
Ten slotte heeft de Raad van State recent geadviseerd over het wetsvoorstel dat voorziet in transparantie over de vraag waar grote ondernemingen hun belastingen betalen, ter omzetting van de Europese richtlijn (EU) 2021/2101 openbaarmaking winstbelasting. De verwachting is dat dit voorstel rond de zomer wordt ingediend.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op Taxence.nl.