Volgens de Amsterdamse deken Henrichs heeft Houthoff geen sanctieregels tegen Rusland overtreden door te adviseren bij de herstructurering van het Kroatische bedrijf Agrokov in 2019. De deken had dit dossier van Houthoff opgevraagd en onderzocht vanwege een publicatie in de Volkskrant vorige maand.
In een reconstructie over het werk van Nederlandse Houthoff-advocaten voor aan de Russische staat gelieerde partijen, schreef de Volkskrant hoe Houthoff de schuldeisers van het noodlijdende winkelconcern Agrokov uit Kroatië – tegenwoordig Fortenova geheten – had bijgestaan. Ook de Russische staatsbank Sberbank, die al sinds 2014 op de sanctielijst staat, behoorde tot deze schuldeisers.
Houthoff stelde in een reactie in de krant nooit Sberbank te hebben geadviseerd. Wel bedacht het kantoor voor de redding van Agrokor een constructie waarbij leningen konden worden omgezet in aandelen en opties, die uiteindelijk voor Sberbank bestemd waren.
Het artikel was voor deken Evert-Jan Henrichs aanleiding om ‘navraag te doen naar een mogelijke schending van sancties’ bij de herstructurering van het Kroatische bedrijf. Houthoff verstrekte hierop het betreffende dossier, dat Henrichs heeft bestudeerd met hulp van een externe sanctiedeskundige.
Sancties na annexatie Krim
Op details uit dit dossier kan de deken vanwege zijn geheimhoudingsplicht niet ingaan. Wel laat hij in een bericht van de Amsterdamse Orde weten dat er ‘geen sprake is geweest van schending van de destijds geldende sancties’, die toen al waren opgelegd in verband met de annexatie van de Krim in 2014. Volgens Henrichs hebben de betrokken kantoren voor de herstructurering zorgvuldig en adequaat onderzoek gedaan naar de toelaatbaarheid van zowel de transactie als hun eigen betrokkenheid.
De sancties tegen Rusland die in 2019 al van kracht waren, richtten zich onder meer op de betrokkenheid bij de uitgifte van of het verhandelen van effecten verstrekt door twee Russische banken. ‘In het kader van de herstructurering is daarvan geen sprake geweest,’ is het enige dat Henrichs hierover nog kwijt wil. ‘Ook overigens is niet gebleken van inbreuk op de sancties.’
Afscheid Russische cliënten
Houthoff bouwde in de loop der jaren een aanzienlijke clientèle op in Rusland, waaronder energiebedrijf Gazprom, enkele banken en de Russische Federatie zelf. Zo stond Houthoff de Russische staat bij in de miljardenzaak van het onteigende oliebedrijf Yukos. Het leverde Houthoff de bijnaam ‘het Kremlin-kantoor’ op. Begin maart, ruim een week na de Russische inval in Oekraïne en na aanzwellende kritiek, maakte het kantoor bekend afscheid te nemen van de Russische Staat en alle hieraan gelieerde bedrijven en personen.