Met ruim dertig jaar ervaring als adviseur in de advocatuur, is Gerard Tanja als geen ander in staat om trends te destilleren uit De Stand van de Advocatuur en het Notariaat. Met enige input van collega Martijn Lesterhuis duidt hij de groeicijfers.
“De groeipercentages sinds 2017 laten een interessante ontwikkeling zien. Zet de top 50 van de grootste advocatenkantoren en hun groeicijfers af tegen de stagnerende groei van de totale balie – nu ruim 18.000 advocaten –, en je ziet duidelijk dat het belang van Amsterdam verder is toegenomen. De gehele balie blijft nagenoeg stabiel, bepaalde regio’s krimpen zelfs, maar de zakelijke advocatuur in Amsterdam groeit, vooral de Nederlandse vestigingen van internationale kantoren.
Dat hangt uiteraard samen met de toenemende internationalisatie van de grootzakelijke advocatuur in Amsterdam. Bijna alle Nederlandse vestigingen van internationale kantoren zijn flink gegroeid, op enkele uitzonderingen als Jones Day en Simmons & Simmons na. Ga maar na: Eversheds Sutherland, Taylor Wessing, Dentons, DLA Piper, Freshfields, Linklaters, Greenberg Traurig en Osborne Clarke zijn allemaal uitgebreid. Ze zijn ook bijna allemaal te vinden in de top 25 van de snelste groeiers in de laatste vijf jaar. Inmiddels bestaat de top 50 voor een derde uit internationale kantoren.
Buitenlandse kantoren pakken kortom steeds meer marktaandeel. Dat lijkt me deels een gevolg te zijn van de Brexit; die heeft Britse kantoren doen besluiten om hier een vestiging te openen – zoals ook Pinsent Masons afgelopen jaar – of om Nederland tot een belangrijk onderdeel te maken van de internationale groeistrategie. Nederland heeft zich immers ontwikkeld tot een buitengewoon belangrijke jurisdictie in Europa – na Duitsland, Frankrijk en Italië – onder meer op het gebied van private equity-transacties, corporate advies, vastgoed, litigation en massaclaims.
Wat ook meetelt: de Nederlandse cliënten van dit type kantoren doen steeds vaker internationaal zaken. Dan is het voor hen wel zo gemakkelijk om naar een advocatenkantoor te gaan dat hen ook in andere landen kan bijstaan.
Nationale praktijken
Een andere relevante ontwikkeling is dat een aantal van oorsprong regionale advocatenkantoren erin is geslaagd om nationale praktijken op te bouwen. Hierdoor zijn deze kantoren flink gegroeid, zoals Dirkzwager, Nysingh, Damste, Holla en Hekkelman. De partners bij deze organisaties zijn bezig stappen te zetten, en dat betaalt zich uit. Ze maken een ontwikkeling door naar nationale mid-market kantoren en er is een professionaliseringsslag gemaakt. In het upper mid-market segment zie je nichekantoren als Stek, Wijn & Stael en Florent een mooie ontwikkeling doormaken, maar ook meer full-servicekantoren in dit segment als BarentsKrans en Ploum groeien. Kantoren die dit (nog) niet is gelukt, blijven stabiel, of krimpen, zoals onder anderen Banning, Boels Zanders, Trip en KienhuisHoving.
Voor de komende jaren verwachten we dat deze trends doorzetten. Met de verdere versteviging van Amsterdam als epicentrum van de zakelijke advocatuur zullen kantoren in andere regio’s eerder consolideren. Tenminste, als het hen niet lukt om een meer nationale praktijk op te bouwen, of voldoende talent aan te trekken. De strijd om talent zal alleen maar verder toenemen. Met nog enkele nieuwe internationale spelers die er zeker bij gaan komen en de Big Four-accountantskantoren die staan te trappelen om de advocatenmarkt op te gaan, zal een aantal kleinere kantoren op zoek moeten gaan naar samenwerking. Of zelfs een overname.”
Gerard Tanja is partner bij Venturis Consulting Group en adviseert advocatenkantoren over o.a. strategie en marktpositionering.
Deze bijdrage is afkomstig uit de nieuwe Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2022, te vinden in Advocatie Magazine. Klik op de cover om het hele magazine digitaal te lezen.