Niets staat Van Doorne in de weg om in opdracht van producent ITV onderzoek te doen naar misstanden bij The Voice of Holland. Dit antwoordt minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming op Kamervragen van VVD’er Ulysse Ellian. Die repte in zijn vragen over een ‘ongewenste situatie’.
Volgens Weerwind kunnen strafrechtelijke onderzoeken door het OM en een intern onderzoek door Van Doorne in opdracht van ITV in dit geval prima naast elkaar bestaan. “Het feit dat er in opdracht van ITV onderzoek wordt gedaan, doet niets af aan de eigenstandige afweging van het Openbaar Ministerie (OM) zelf strafrechtelijk onderzoek te doen,” schrijft de minister. “Het OM bekijkt per aangifte of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek.”
Volgens Weerwind kan een advocatenkantoor ook een onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag uitvoeren, ‘zolang is gewaarborgd dat de advocaat zelf of het onderzoeksteam waaraan hij leiding geeft of waarvan hij deel uitmaakt, over voldoende deskundigheid beschikt op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag’.
Over dit laatste bestaan vanuit meerdere hoeken – ook de advocatuur zelf – twijfels over Van Doorne. De partner die het onderzoek leidt, is immers gespecialiseerd in fraudezaken, milieustrafrecht, economische delicten en toezichtregelgeving. Van Doorne liet eerder echter weten ook een externe advocaat te hebben ingehuurd die is gespecialiseerd in zedenzaken.
Onafhankelijk en partijdig
De minister denkt verder dat een advocatenonderzoek ook in dit specifieke, gevoelige geval zowel onafhankelijk als partijdig zijn. “Dat de advocaat bij zijn beroepsuitoefening partijdig is, lijkt op het eerste gezicht op gespannen voet te staan met het vereiste van onafhankelijkheid. Partijdige belangenbehartiging en onafhankelijkheid zijn echter complementair aan elkaar. De advocaat is in zijn taakuitoefening onafhankelijk, […] ten opzichte van bijvoorbeeld de overheid, maar ook van zijn cliënt. De advocaat is tevens partijdig en dient daarmee primair het belang van de cliënt, maar hij is en blijft daarbij kritisch en heeft ook oog voor de belangen van andere betrokkenen (zoals de wederpartij of derden).”
Weerwind verwijst verder naar een eerdere Kamerbrief, afkomstig van de vorige minister van Justitie en Veiligheid, over feitenonderzoeken door advocaten in algemener zin – dus ook naar fraude en corruptie. “[Toen] is aangegeven dat de geldende beroeps- en gedragsregels en het tuchtrecht voldoende mogelijkheden geven om een mogelijke spanning tussen partijdigheid en onafhankelijkheid het hoofd te kunnen bieden. Ik onderschrijf dat, evenals het uitgangspunt dat de positie en de rechten van slachtoffers van zedendelicten dienen te worden gerespecteerd.”
Weerwind denkt dan ook niet dat dit particuliere onderzoek naar de gebeurtenissen de rechten van slachtoffers aantast, zoals vragensteller Ellian suggereerde. “Slachtoffers zijn bovendien niet verplicht om medewerking te verlenen aan het onderzoek door het ingeschakelde advocatenkantoor.”