Katelijn van Voorst (FoxWaldmeister Advocaten) bedacht een alternatief voor de rechtspraak en wint met haar tool EVE snel terrein. “Mensen gaan een jarenlange, juridische strijd liever uit de weg.”
Katelijn van Voorst, een van de gasten bij de Legal Tech Heroes Round Table op donderdag 10 februari, begon haar loopbaan twintig jaar geleden bij de Brauw Blackstone Westbroek. Ze maakte via New York een uitstapje naar mediabedrijf Talpa, waar ze als bedrijfsjurist werkte. Inmiddels runt ze tien jaar haar eigen advocatenkantoor, dat zich voornamelijk richt op het mkb. Ze adviseert en procedeert op het gebied van de (inter)nationale, commerciële handelspraktijk.
Zolang als Van Voorst al in het vak zit, stoort de advocaat zich aan de lange en trage rechtspraak. “Ik zie veel mkb-ondernemingen met een geschil bewust niet naar de rechter stappen, vanwege de hoge kosten en de complexiteit en traagheid van de rechtspraak. Dat is kwalijk. Meer dan de helft van de kleine mkb’ers haalt om deze reden zijn recht niet, zo blijkt uit onderzoek. Dat is ook jammer voor advocaten, want wij laten die zaken gewoon liggen.”
Van Voorst vindt het persoonlijk ook ‘ergerlijk om zo ontzettend lang over een procedure te doen’. “De rechtspraak is te rigide. Alle argumenten gaan schriftelijk en pas aan het einde van de rit, soms een jaar later, krijg je de rechter een keer te spreken. Dit is frustrerend. Je wilt als partijen niet zolang in de loopgraven zitten. Die ellende kun je voorkomen als je eerder met elkaar in gesprek gaat. Op de Zuidas zag ik dat geschillen voor grote internationale bedrijven vaak werden opgelost via arbitrage, omdat dit meer mogelijkheden biedt. Dit zette me aan het denken over een alternatief voor de rechtspraak.”
Gewijzigde Arbitragewet
Van Voorst greep de gewijzigde Arbitragewet aan om voor het mkb een oplossing op maat te ontwikkelen. Dat mondde uit in de legal tool EVE. Een private geschillenoplossing voor het mkb en hun juristen. “We bieden twee mogelijkheden met EVE. Allereerst arbitrage in de klassieke zin van het woord, waarbij wij de techniek faciliteren voor de online rechtbank. Dan kunnen partijen de arbitrageprocedure naar eigen inzicht bedenken en inrichten. Dat geeft enorm veel vrijheid, maar kost veel tijd. Dat wil ik mensen besparen. Daarom biedt EVE als tweede optie een vaste procedure waarover je niet meer hoeft te onderhandelen, de vorm is al bedacht. Die procedure is gericht op efficiëntie en snelheid. Je begint meteen een videogesprek met de arbiter, je kunt daarna je materialen uploaden en die van de tegenpartij bekijken. Hierna volgt een tweede gesprek met aanvullende vragen vanuit de arbiter. Na het uploaden van extra materialen volgt het derde gesprek.”
Deze gesprekken zorgen ervoor dat de procedure veel efficiënter verloopt, aldus Van Voorst. En ze hebben nog een positieve bijwerking: “Doordat je vanaf het begin met elkaar in gesprek bent, verhardt de strijd niet meteen. En doordat je met de arbiter kunt discussiëren over de zaak en eerder merkt welke kant het uitgaat, kun je sneller bijsturen en kom je sneller tot een goede route. Je hebt uiteindelijk veel meer ruimte en controle over de zaak.”
Door het proces dat ze met EVE heeft doorlopen, heeft Van Voorst ervaren dat ze zelf kan bijdragen aan vernieuwingen in het juridisch werkveld. “Het is heel interessant dat veel vakgenoten en zelfs rechters mopperen over bepaalde zaken uit ons vakgebied, maar zelf weinig doen om ons werk te veranderen. Het is belangrijk dat je beseft dat je zelf óók kunt bijdragen aan die verandering. Niet alleen door alternatieven te bedenken, maar door iets te dóen met die ideeën! Juristen hebben de neiging bij iets nieuws altijd de risico’s en uitzonderingen te zoeken en dan maar bij het oude te blijven. Maar als je zo blijft denken, kom je niet vooruit. Het draait om doen. Gewoon: doen. Dat kan natuurlijk ook door mee te doen aan de veranderingen die anderen aanbieden.”
‘Het vak nóg mooier maken‘
Van Voorst heeft met EVE geprobeerd ‘de rechtspraak toegankelijker te maken voor iedereen’. “De opkomst van legal tech verandert ons werkveld. Toen ik twintig jaar geleden begon, werkten we nog met cd-roms en was e-mail net in opkomst. De procedure in de rechtbank was ook anders. Alles ging zó langzaam. Tijd was geen issue. Ik kon een brief van een klant gerust twee maanden laten liggen. Uitstel vragen aan de rechtbank was eerder regel dan uitzondering. Daar kom je nu niet meer mee weg. De wereld om ons heen heeft zich verder ontwikkeld, alles gaat veel sneller en efficiënter. Het juridisch werkveld moet daarin mee. Legal tech maakt ons werk makkelijker, sneller en efficiënter. Daar moeten we gebruik van maken. En klanten zijn mondiger. Ze zeggen: ‘ik huur jou in voor een hoog tarief. Dan wil ik ook snel resultaat’.”
Ze richt zich bij haar afsluitende woorden graag tot collega-advocaten: “Als we in ons werk niet de verandering zien die we willen zien, moeten we hem misschien zelf in gang zetten. Doe mee! Ik daag elke jurist uit de advocatuur toegankelijker te maken. Empathischer ook. In combinatie met alle moderne technieken zijn er volop mogelijkheden om ons vak hiermee nóg mooier te maken!”
Meer weten over interessante legal tools? Volg op 10 februari dan zeker de online Legal Tech Heroes Round Table, waar naast Katelijn van Voorst meer legal innovators aan het woord komen. Daarbij wordt de nieuwe Legal Tech Map gepresenteerd. Meld je hier aan. Deelname is kosteloos.