Jurist en VVD-Kamerlid Ulysse Ellian heeft Kamervragen gesteld over het onderzoek dat Van Doorne in opdracht van cliënt ITV doet naar misstanden bij The Voice of Holland. Volgens de VVD is er sprake van een ‘ongewenste situatie’, waarin bovendien de rechtspositie van slachtoffers kan verslechteren.
Afgelopen week, nog voor de BOOS-uitzending van Tim Hofman online was gezet, werd al bekend dat een team van Van Doorne door producent ITV is ingehuurd om onderzoek te doen naar seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Het onderzoek staat onder leiding partner Jan Leliveld, hoewel die volgens zijn kantoorprofiel niet bepaald is gespecialiseerd in zedenzaken. RTL Nederland, dat het programma tot voor kort uitzond, heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.
Al snel regende het kritiek op de onderzoeksrol van Van Doorne, ook vanuit de advocatuur. Volgens advocaten kan er geen sprake zijn van een onafhankelijk onderzoek bij een cliënt door een advocatenkantoor dat door diezelfde cliënt betaald wordt. Vorig jaar scherpte de Orde van Advocaten de toelichting op de gedragsregels voor zogenoemde feitenonderzoeken al aan: een advocaat in deze rol is per definitie partijdig, waarmee een dergelijk onderzoek niet onafhankelijk te noemen is. Bovendien riep het OM donderdag slachtoffers op om eerst naar de politie te gaan, en niet naar het meldpunt van Van Doorne.
Het VVD-Kamerlid schrijft in zijn Kamervragen aan de nieuwe minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, dat een dergelijk intern onderzoek alleen zou moeten dienen om de rechtspositie van ITV te bepalen (‘onderschrijft u dit?’). Verder wil Ellian graag van de minister weten hoe hij de relatie tussen ITV en de ingeschakelde advocaten ziet en wat hij ervan vindt dat de producent slachtoffers heeft opgeroepen om zich eerst bij Van Doorne te melden.
Maar vooral wil Ellian weten hoe groot de minister voor Rechtsbescherming het risico vindt dat ‘de (rechts)positie van slachtoffers verslechtert’ als zij eerst ‘spreken met advocaten die namens de opdrachtgever onderzoek verrichten naar mogelijke strafbare feiten en misstanden die plaatsvonden tijdens en rondom de productieactiviteiten van de opdrachtgever. […] Deelt u de mening van de VVD-fractie dat slachtoffers zich bij vermeende strafbare feiten altijd primair dienen te melden bij de politie en beschermd dienen te worden?’ Ook vraagt Ellian wat de minister verder gaat doen om de (rechts)positie van de slachtoffers in deze zaak te beschermen.
Het Kamerlid zou verder graag zien dat Weerwind in gesprek gaat met de NOvA en Slachtofferhulp over ‘de ontstane ongewenste situatie’. Tot slot wil hij weten of de ontwikkelingen rond het Van Doorne-onderzoek betrokken zullen worden bij een onderzoek dat het WODC momenteel verricht, over de voor- en nadelen van ‘zelfonderzoek’ door advocaten.
Overigens kennen Ellian en Weerwind elkaar vanuit Almere: Weerwind was er tot voor kort burgemeester, en Ellian gemeenteraadslid.
Foto Tweede Kamer: ANP