BIM Legal, het Gouden Zandloper winnende initiatief waar notariskantoren Westport en Hermans & Schuttevaer bij betrokken zijn, gaat samenwerken met Het Kadaster. Onderzocht wordt of online 3D visualisaties van juridische informatie bij onroerend goed onderdeel kunnen worden van kadasterinformatie.
Het doel van de opname van zulke 3D visualisaties van (nieuwe) woongebieden in het kadaster, is dat iedereen die dat wil in één oogopslag kan zien welke juridische afspraken er gelden voor percelen en hun bebouwing. Zo kunnen bijvoorbeeld huizenkopers snel en eenvoudig een driedimensionaal inzicht krijgen in een recht van overpad of een erfafscheiding. Juist deze driedimensionaal weergegeven informatie is bij uitstek herbruikbaar voor inschrijving in de kadastrale registratie, aldus het persbericht over de nieuwe samenwerking.
BIM Legal is een initiatief van gebiedsontwikkelaar BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling in samenwerking met Hermans & Schuttevaer Notarissen en Westport Notarissen. In 2021 vond er een pilot plaats, waarbij huizenkopers van nieuwbouwwoningen in projecten op een toegankelijker manier werden geïnformeerd over de juridische afspraken van hun woning en perceel. In november vorig jaar beloonden Sdu en Advocatie de initiatiefnemers achter BIM Legal met de Gouden Zandloper voor beste juridische innovatie van het jaar.
Inmiddels hebben deze initiatiefnemers een stichting opgericht; de stichting Platform BIM Legal. “Hiermee kunnen we ons als marktpartijen in de vastgoedketen onafhankelijk verenigen,” zegt Erik Nieuwenburg van BPD Gebiedsontwikkeling, tevens voorzitter van de nieuwe stichting. “Inmiddels is ook bouwer Dura Vermeer toegetreden. Door de samenwerking met het Kadaster kunnen we in de praktijk onderzoeken hoe met een landelijk en uniform stelsel van afspraken de juridische afspraken van woning en perceel geautomatiseerd in 3D ingeschreven kunnen worden in de kadastrale registratie.”
En dat zou een welkome aanvulling zijn op de informatie in het Kadaster, aldus directeur Data, Governance en Vernieuwing Rob Agelink. “Vooral in stedelijke gebieden zien we het aantal complexe eigendomssituaties – met meerdere eigenaren en gestapelde eigendomsrechten – toenemen. Akten en tekeningen worden hierdoor steeds ingewikkelder. Het gaat voornamelijk om gebouwen met een bijzondere architectuur of een uitgebreide stapeling van rechten. Wij willen in deze samenwerking onderzoeken of een geautomatiseerde 3D inschrijving, met daaraan gekoppeld de juridische eigenschappen, mogelijk is. Een 3D visualisatie geeft in één oogopslag duidelijkheid over de rechtszekerheidssituatie.”
Afbeelding BIM Legal: een woonwijkje weergegeven in 3D