De tot twee keer toe van het tableau geschrapte ex-advocaat Nasrullah is door de Rechtbank Amsterdam veroordeeld voor jarenlange belastingfraude. Hij heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 180 uur gekregen, aldus het vonnis van 5 augustus.
Volgens de Amsterdamse rechtbank is bewezen dat de voormalig advocaat bijna zes jaar lang – in de periode 2008-2014 – opzettelijk onjuiste belastingaangiftes deed – of liet doen door zijn boekhouders. Ook verwijt de rechter hem valsheid in geschrifte.
De Belastingdienst kreeg de advocaat in het vizier na een signaal van een van zijn boekhouders. Die verklaarde te hebben gezien hoe het advocatenkantoor de BTW over uitgekeerde toevoegingen van de Raad voor Rechtsbijstand achterhield en in de boeken vermeldde als onbelaste omzet. Een uitgebreider boekenonderzoek wees uit dat de advocaat jarenlang uitbetaalde bedragen van de raad zonder BTW noteerde.
“Met zijn handelwijze heeft verdachte belasting ontdoken en daarmee het vertrouwen, dat aan belastingplichtigen mag worden ontleend, geschaad,” oordeelt de Rechtbank Amsterdam. “[…] De handelingen van verdachte kunnen bovendien bijdragen aan het ondermijnen van de belastingmoraal.” Dat hij de belastingfraude pleegde in zijn hoedanigheid van advocaat, werkt verzwarend: “In die positie heeft hij een voorbeeldfunctie.”
Dat Nasrullah wegkomt met een voorwaardelijke celstraf waar volgens de rechter normaliter een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats is, heeft te maken met de lange duur van de procedure. De feiten dateren uit de periode 2008-2014 en het eerste verhoor vond plaats in januari 2016. Dat maakt dat er sprake is van overschrijding van de redelijke termijn, aldus de rechter; de zaak had eigenlijk al op 27 januari 2018 afgerond moeten zijn.
Wel liep de zaak ook vertraging op omdat de Schiedamse advocaat zijn zaak door een andere rechtbank dan de Rotterdamse wilde laten behandelen, waarna de Rechtbank Amsterdam zich over het dossier mocht buigen. De overige vertraging valt hem echter niet aan te rekenen, zodat een voorwaardelijke celstraf wordt opgelegd. De rechter: “Die dient ook als stok achter de deur om verdachte ervan te weerhouden weer de fout in te gaan.”
Schrappingen van het tableau
In juni dit jaar schrapte het Hof van Discipline Nasrullah voor de tweede keer van het tableau wegens gesjoemel met de kantoorfinanciën en tegenwerking bij het onderzoek door de deken.
In september vorig jaar bevestigde het hof de schrappingsmaatregel als gevolg van de onwaarschijnlijke puinhoop die hij had gemaakt van de nalatenschap voor een minderjarige. Hij verkocht een huis voor de helft van de waarde, liet een auto op naam van zijn eigen vrouw zetten en liet de Braziliaanse moeder van de erfgename documenten tekenen die zij wegens een taalbarrière niet goed begreep.
Klik hier voor de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam