De Rechtbank Noord-Holland heeft donderdag een 38-jarige man tien maanden cel opgelegd – waarvan vier maanden voorwaardelijk – voor de doodsbedreiging van zijn eigen advocaten en het bezit van een vuurwapen. Ook veroordeelde de rechtbank hem voor het bedreigen van zijn ex-partner en drugsbezit.
Aan de bedreiging van de advocaten in april dit jaar ging een ander incident op 1 januari 2021 vooraf. Die dag stuurde de man uit Purmerend zijn ex-vrouw een sms-bericht waarin hij haar bedreigde met marteling en de dood. Hij lag al jaren met zijn ex in de clinch over de omgang met hun dochters.
Tijdens de juridische procedures hierover had de man twee advocaten uit Zaanstad aan zijn zijde. Toen zij hem er op 6 april 2021 aan herinnerden dat hij hun factuur nog niet had betaald, stuurde hij twee dagen lang meerdere spraakberichten via WhatsApp.
Zo dreigde hij met veel krachttermen zijn advocaten ‘te vermoorden’ en hun familie ‘uit te roeien’. De advocaten schakelden hierop de politie in; agenten hielden de verdachte aan en vonden bij de doorzoeking van zijn woning een revolver en bijna 800 gram hasj.
Volgens de rechtbank hebben de bedreigingen van de man ‘gevoelens van angst en onveiligheid’ veroorzaakt, bij zijn ex-vrouw en ook zeker bij zijn advocaten. “Uit de slachtofferverklaringen blijkt hoeveel indruk deze bedreigingen op hen hebben gemaakt,” aldus de rechter. “De rechtbank acht het kwalijk dat de verdachte deze bedreigingen heeft geuit naar zijn advocaten, die in die hoedanigheid juist zijn belangen hebben behartigd.” Het feit dat de man inderdaad een vuurwapen in huis bleek te hebben, maakt de bedreigingen achteraf bezien alleen nog maar griezeliger.
De bedreiger kampt met een ernstige drugsverslaving; hij was ook onder invloed van drugs toen hij de bedreigingen uitte. De rechtbank vreest daarom een hoge kans op herhaling, tenzij hij na zijn gevangenisstraf langdurig wordt behandeld in een kliniek. Een van de voorwaarden bij het voorwaardelijke strafdeel is dan ook dat hij zich minimaal een jaar moet laten opnemen. Daarna moet hij meewerken aan een nazorgtraject.
Ook mag de man twee jaar lang geen contact opnemen met de advocaten of in de buurt komen van het Zaanse advocatenkantoor. Voor iedere keer dat hij dit verbod zou overtreden, kan hij zeven dagen in hechtenis worden genomen.