Stedin heeft 200 miljoen euro opgehaald bij zijn aandeelhouders door de uitgifte van cumulatief preferente aandelen. De netbeheerder versterkt zo het eigen vermogen, hetgeen nodig is om investeringen in de energietransitie te doen. Clifford Chance, Stek en Loyens & Loeff adviseren.
Stedin is eigenaar van het elektriciteits- en gasnet in delen van Zuid-Holland en Zeeland, en is in handen van 44 gemeenten. Tijdens een aandeelhoudersvergadering van 25 juni keurden zij de voorgestelde kapitaalinbreng van 200 miljoen euro goed.
De cumulatief preferente aandelen zijn door Stedin uitgegeven aan een grote meerderheid van de aandeelhouders, die over hun ingelegde bedrag de komende jaren een vast dividend van drie procent per jaar ontvangen. Een saillant detail is dat Den Haag – na Rotterdam de grootste aandeelhouder – niet meedoet aan de kapitaalversterking. Ook negen kleinere gemeenten (elk een belang van minder dan twee procent) participeren niet in de aandelenuitgifte.
‘Om alle investeringen in de energietransitie te kunnen blijven doen, is versterking van het eigen vermogen van Stedin nodig. De aandelenuitgifte is na een intensief traject met de aandeelhouders geslaagd. Hierdoor voelen we ons enorm gesteund,’ stelt Stedin-topman Denny Benima in een verklaring over de uitgifte.
Adviserende teams
Zowel Clifford Chance als Stek staan Stedin juridisch bij. Het eerstgenoemde kantoor adviseert met een team, onder leiding van Mark Jan Arends en Serkan Özel, dat bestaat uit Han Teerink, Tim Heerschop en Sophie Riemer.
Namens Stek adviseren Ruben Tros, Vincent van der Gaag, Jan Erik Janssen, Veii Jacobs, Berend Reuder, Linde Bremmer en Gerben Smit de netbeheerder.
Loyens & Loeff staat aan de kant van de aandeelhouders. Onder leiding van Hendrik Portengen adviseert het kantoor de aandeelhouderscommissie van Stedin. Verder bestaat het team uit Marcel Buur, Suraiya Ramdhiansing, Ömer Aslan, Marc Custers, Max Oosterhuis, Richard Snoeij en Irene Bloemen.
Kapitaalbehoefte voor energietransitie
De netbeheerder moet de komende jaren investeringen doen in het energienetwerk om onder andere de klimaatdoelstellingen te halen. De 200 miljoen euro van de aandeelhouders zijn hiervoor een eerste aanzet; tot 2030 heeft Stedin een kapitaalbehoefte van een miljard euro om de energietransitie in goede banen te leiden.
Om aan deze behoefte te voldoen, kijkt Stedin naar eigen zeggen kritisch naar de eigen kosten en heeft de netbeheerder een besparingsprogramma van 180 miljoen euro lopen tot 2025. Daarnaast blijft Stedin – samen met andere netbeheerders – in gesprek met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën, en de Autoriteit Consument & Markt over ‘de financierbaarheid van de energietransitie’. Verder wordt verkend in hoeverre nieuwe aandeelhouders kunnen toetreden.
Volgens de netbeheerder is de kapitaalvraag aan de huidige aandeelhouders op de lange termijn afhankelijk van het tempo van de energietransitie, de toekomstige regelgeving en de daarmee gepaard gaande hoogte van de energietarieven. Stedin gaat vanaf het najaar opnieuw in gesprek met zijn aandeelhouders om een nieuwe kapitaalbijdrage te bespreken. Naar verwachting lopen de totale investeringen in de energietransitie tot 2030 voor Stedin op tot zeven miljard euro, of meer.