Er breekt een nieuw tijdperk aan voor juridische research. Sdu gaat een samenwerking aan met Bluetick, een startup opgericht door jonge datawetenschappers. Zij hebben een hypermoderne zoekmachine ontwikkeld die de jurist helpt om documenten en jurisprudentie sneller te vinden ‘zonder te zoeken’.
Bluetick is in 2019 opgericht door vier masterstudenten aan de Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch. Tijdens de opleiding leerden de oprichters elkaar kennen en kwamen ze achter de gedeelde passie voor AI en ondernemerschap. Inmiddels is Bluetick in rap tempo doorgegroeid tot een startup en is de zoekmachine live; deze wordt al gebruikt door verschillende advocaten- en advieskantoren.
Bluetick biedt een nieuwe vorm van zoektechnologie speciaal voor juristen. “Het is een kunstmatige intelligentie-tool, die tijdens research naar jurisprudentie bijhoudt wat je zoekt, welke documenten je raadpleegt en welke highlights je plaatst,” zegt Bluetick-oprichter/CEO Koen Aarns (foto boven). “Het persoonlijke zoekgedrag wordt hierbij de context om een gebruiker actief te voorzien van de juiste documenten.”
Netflix en YouTube
Aarns maakt een vergelijking met Netflix of YouTube: “Deze platforms schotelen je op basis van je kijkgedrag suggesties voor andere content voor. Dat doen wij als het ware met juridische teksten.” De gebruiker kan zoekwoorden invoeren in Bluetick voor directe resultaten. Ook conceptueel zoeken is mogelijk door langere tekstpassages in te voeren, om vervolgens te zien of er al vergelijkbare jurisprudentie bestaat.
Hoe meer juridische professionals op den duur gaan zoeken met Bluetick, hoe meer het algoritme bijleert én specifiek zoekgedrag leert kennen. Met deze kennis presenteert het algoritme voortdurend nieuwe relevante ontwikkelingen aan de gebruiker, zoals nieuwe rechterlijke overwegingen die belangrijk zijn in de advisering van de cliënt.
Ondernemersplatform Sprout was al zeer onder de indruk van Bluetick: in 2020 wonnen de jaarlijkse 25 onder de 25-verkiezing van Sprout, bestemd voor de meest belovende jonge ondernemers van Nederland. Naast veel lof krijgen Aarns en zijn medeoprichters soms wel eens kritiek; zij zijn zelf geen juristen, maar datawetenschappers. De CEO is er inmiddels echter van overtuigd dat dit juist in hun voordeel werkt. “Juist omdat we geen juristen zijn, kunnen we anders en slimmer naar het probleem en de oplossing kijken.” Daarbij heeft Bluetick inmiddels wel juristen in dienst.
Bundeling van krachten
Eén ding ontbrak nog aan de hoogst geavanceerde zoekmachine van Bluetick: voldoende juridische content. “De tool is ontwikkeld in samenwerking met zeven advocatenkantoren,” vertelt Aarns. “Zij zijn zeer enthousiast over de zoekmachine, maar gaven aan dat hun zoekprobleem nog niet geheel was opgelost; ze misten nog voldoende content.”
Hier komt de samenwerking met Sdu om de hoek kijken, dat als kennispartner voor de juridische sector immers over een schat aan content beschikt. Aarns: “Met deze samenwerking kunnen we het zoekprobleem van de legal professional echt oplossen. Ik voorzie een bescheiden revolutie; we verwachten dat deze krachtenbundeling van content-leverancier Sdu en Bluetick als technologiepartner voor een grote verandering gaat zorgen. Voor ons bedrijf is dit echt een kickstart richting een nieuw tijdperk.”
Aarns is in dat kader ook enthousiast over een recente uitspraak van Henk Naves, de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. Die heeft de ambitie uitgesproken dat in de toekomst 75% van alle rechterlijke uitspraken online worden gepubliceerd. Nu is dit nog circa 5%. Het zou een positieve ontwikkeling zijn voor Bluetick, zegt Aarns. “Een grote berg online uitspraken is in het belang van een goede zoekmachine. Want hoe meer data, hoe slimmer het algoritme wordt. Dan is 5% of 75% van een dataset beschikbaar hebben een enorm verschil.”
Ambities om ook buiten Nederland actief te worden zijn er ook. “Ons Natural Language Processing-systeem spreekt nu de Nederlandse juridische taal, dat was de eerste stap,” zegt Aarns. “Het is vervolgens relatief eenvoudig om ons algoritme andere juridische talen aan te leren. Daar gaan we de komende tijd verder mee aan de slag.”
Bluetick-tech toegepast in Sdu-producten
De oplossing van Bluetick sluit naadloos aan op een van de ambities van Sdu: het werk van de juridische professional eenvoudiger en prettiger maken. De Bluetick-zoekfuncties zullen daarom worden geïntegreerd in welbekende Sdu-producten, zoals de juridische content integrator. Rechtsorde en Opmaat, de Sdu Commentaren, het fiscaal platform NDFR en de online informatiebron NDSZ (Nederlandse Documentatie Sociale Zekerheid). Tegelijkertijd wordt het algoritme van Bluetick zo verder ‘gevoed’ met het rijke content-archief van Sdu.
“Met behulp van de technologie van Bluetick zetten we een volgende stap in juridische research,” zegt Ebbo Haantjes, Director Legal Services bij Sdu. “We gaan de jurist helpen om nog sneller en efficiënter research te doen en tot de kern van de zaak te komen, waarbij de machine voortdurend bijleert én meedenkt. We bundelen onze krachten: onmisbare juridische content gekoppeld aan gloednieuwe, gebruiksvriendelijke zoektechnologie.”
De keuze voor Bluetick als samenwerkingspartner voor Sdu is een heel bewuste, aldus Haantjes. “Veel bestaande AI-tools zijn ontwikkeld in Engeland en Amerika, en daarmee gestoeld op Angelsaksisch recht. Bluetick is een talentvol bedrijf uit eigen land dat zich geheel richt op het Nederlands recht. En we denken aan de toekomst: de nieuwe generatie juristen, die nu van de universiteit of het hbo komt, is al gewend om online te researchen. Reden dus voor Sdu en Bluetick om een nieuwe manier van zoeken te introduceren voor de jurist van de toekomst.”