In de nieuwe rubriek ‘Het roer om’ praat Advocatie met juristen die een radicale carrièreswitch hebben gemaakt. Job van Hooijdonk trapt af, een voormalig advocaat van Clifford Chance die Regreener heeft opgericht: een bedrijf dat CO2-compensatie verkoopt aan personen, families en bedrijven.
De 28-jarige Job van Hooijdonk is geen stereotype suit, of althans; dat wil hij niet uitstralen. Zoveel blijkt wel uit zijn Instagram-account waar hij – met een satirische kwinkslag – door het leven gaat als ‘youngjopie’ én hij zijn carrièreswitch bekend heeft gemaakt. Nee, de ex-advocaat kiest niet voor het geijkte pad van big law, maar voor Regreener: een bedrijf met een groene missie dat hij per 1 maart oprichtte met Bernard de Wit.
Dag Job! Vertel eens: wat is Regreener precies?
“Wij bieden CO2-compensatie aan voor personen, families en bedrijven zodat zij hun CO2-voetafdruk kunnen vereffenen. Dit doen we door bomen te planten en beheren in samenwerking met zogenoemde ‘aanplantingspartners’ in Afrika en Zuid-Amerika. Ook zetten we ons in voor de bescherming van tropische regenwouden – bijvoorbeeld door samen te werken met een partij uit de Verenigde Staten, die strijdt voor het behoud van het westelijk Amazonegebied – en ondersteunen we gecertificeerde groene projecten, onder meer op het vlak van wind- en zonne-energie.
Verder proberen we zo transparant mogelijk te laten zien waarvoor onze klanten betalen. Zo krijgt iedereen die onze dienst aanschaft een digitaal profiel. Daarin kan de klant precies zien hoeveel bomen er zijn geplant, wat zijn of haar bijdrage is aan het behoud van de regenwouden en welke projecten worden gesteund. Daarnaast proberen we zo duidelijk mogelijk te zijn op onze website. Daar publiceren we onze cijfers, informatie over de bedrijfsvoering, en certificaten en aankoopbewijzen van geplante bomen en groene projecten.”
Een mooi initiatief, maar waarom zou een klant hiervoor betalen?
“Ik ben een millennial en ik merk om mij heen dat veel mensen willen bijdragen aan een oplossing voor de klimaatproblematiek. Generatiegenoten eten minder vlees of hebben vliegschaamte; maar hoe ze precies kunnen bijdragen is onduidelijk. Het is in de westerse samenleving namelijk vrijwel onmogelijk om CO2-neutraal te leven als je wilt meedraaien. Dit geldt ook voor veel bedrijven: ook zij weten vaak niet precies hoe bij te dragen.
Met Regreener kan iedereen – personen én ondernemingen – die dat wil zijn steentje bijdragen tegen een relatief kleine maandelijkse bijdrage, en op een laagdrempelige, transparante manier. In tegenstelling tot wat ik weleens ervaar bij goede doelen; waarbij ik niet precies weet waar mijn geld naartoe gaat.”
Wat zijn je persoonlijke beweegredenen voor deze carrièreswitch?
“Bij Clifford Chance heb ik 3,5 jaar gewerkt als advocaat: eerst anderhalf jaar M&A en daarna banking & finance. Ik heb in die tijd ontzettend veel geleerd en gezien, bijvoorbeeld over het bedrijfsleven en -structuren. Clifford Chance was een goede plek om mijn carrière te beginnen; om te leren werken. Ik wilde echter niet de rest van mijn leven bezig zijn met financierings- en M&A-documentatie. De intrinsieke motivatie verdween, en ik zag mijn baan steeds meer als alleen maar werk. Ik wilde meer zingeving; bijdragen aan een hoger doel. Eigenlijk een klassiek millennial-verhaal dus, haha.
Financieel gezien zet ik natuurlijk een stap terug: ik kom rond, maar het is geen vetpot. Gelukkig ben ik niet materialistisch. Ik vind onze groene missie – iets goeds doen – belangrijker dan geld. Geld is simpelweg niet mijn drijfveer; de klimaatproblemen zijn urgent, dus daar moeten we gewoon wat mee.”
Regreener is op 1 maart gestart. Kort dag; maar heb je al wat aan je advocatuurlijke verleden?
“Officieel zijn we per 1 maart gestart, maar eind oktober 2020 zijn we begonnen met de voorbereidingen. Daarbij had ik absoluut wat aan mijn achtergrond. Bij het opzetten van een bedrijf komen veel juridische aspecten kijken, die ik grotendeels zelf heb kunnen afhandelen. Net zoals de eerste financieringsronde. Ook komt, meer specifiek, mijn M&A-verleden van pas bij ondernemingsrechtelijke zaken als contracten maken en bekijken.
Verder heb ik veel aan de ervaring in procederen die ik heb opgedaan tijdens de beroepsopleiding tot advocaat. Daarbij leer je onderhandelen, je punt te maken en je verhaal te vertellen. Dat is handig in de beginfase van je eigen onderneming. Je bent dan constant bezig het verhaal van je bedrijf te vertellen; in pitches of bij het aangaan van samenwerkingen.
Overigens zijn er interessante verschillen tussen de advocatuurlijke en de duurzaamheidswereld. Zo opereer je in de advocatuur altijd tegen elkaar; partij A versus B. Je strijdt voor de belangen van je cliënt. In de duurzame sector zien verschillende partijen elkaar juist niet als concurrent. Iedereen is wat beter van vertrouwen en gunt je jouw succes. We werken namelijk allemaal voor de goede zaak; hetzelfde doel.”