Deze cursus is eerder beoordeeld met een 9 (!). In één dag neemt uw docent, mr. Frits van der Kamp, u mee langs en door alle relevante fiscale actualiteiten bij echtscheiding.
Bestemd voor: Advocaten, fiscalisten en (kandidaat-) notarissen
Naast actuele onderwerpen als het aangekondigde “twee schijven belastingstelsel” en de effecten op de alimentatie en eigen woning, het aangekondigde wetsvoorstel Pensioenverdeling bij Scheiding met belangrijke overgangsregels voor de praktijk, het laatste jaar (2019) ten aanzien van de uitfaseringsfaciliteiten van het pensioen in eigen beheer van de DGA, de samenhang tussen alimentatie en de natuurlijke verbintenis, de verzwaarde schenkingsheffingen sinds 2018 in het huwelijksvermogensrecht alsmede een overzicht van de relevante jurisprudentie op echtscheidingsterrein, krijgt u antwoord op de belangrijkste praktijkvragen als:
* Mag je de WOZ-waarde van de woning als uitgangspunt hanteren bij de verdeling of verrekening?
* Als we het pensioen ‘wegstrepen’ tegen de overwaarde, vindt er toch geen belastingheffing plaats?
* Hoe moet je nu rekening houden met de latente belastingheffing over een aanmerkelijk belangpakket, als je deze claim geruisloos doorschuift? (met gewijzigd versoepelend beleid!)
* Waar moet je fiscaal rekening mee houden als partijen een ‘netto pensioen’ of netto lijfrente verrekenen?
* Hoe bepaal ik de fiscale en economische waarde van een pensioenverplichting?
* De man neemt alle lasten van de eigen woning voor zijn rekening: gaat dat fiscaal wel goed?
* Partnerschap, fiscaal partnerschap, wat maakt dat uit? We gaan toch scheiden? Tot slot: toegevoegde waarde door kennis van de knelpunten, zoals enkele fiscale NB’s van het huwelijksvermogensrecht.
Waar de wijzigingen in het huwelijksvermogensrecht in 2018 na een zeer ruime voorbereiding nog op juridische aandachtspunten en overwegingen stuit(t)en, daar komt u in het fiscale recht bij echtscheiding eerst op de werkelijk complexe gevolgen uit. Met die bagage uitgerust, kunt u cliënten echt goed van dienst zijn.