In januari 2021 deed het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uitspraak in de zaak Keskin tegen Nederland. Een uitspraak die veel stof deed opwaaien. Het Hof stelde vast dat Nederland het recht getuigen te ondervragen had geschonden.
Belastende getuigen moeten in beginsel kunnen worden ondervraagd door de verdediging en die hoeft haar belang bij die ondervraging niet te onderbouwen, aldus het Hof. Nederlandse uitspraken over getuigen in strafzaken vielen al vaker niet goed in Straatsburg.
Wat betekent Keskin voor de Nederlandse strafrechtspraktijk?
Mogen getuigenverzoeken nu niet langer te worden afgewezen als zij onvoldoende gemotiveerd zijn?
Maakt het daarbij verschil of het om belastende of ontlastende getuigen gaat?
Het ondervragingsrecht is een complex onderwerp, dat steeds in beweging is. Tijdens dit webinar zal daarom niet alleen aandacht besteden worden besteed aan de beoordeling van getuigenverzoeken, maar zullen ook de hoofdlijnen van het ondervragingsrecht uiteen worden gezet naar de stand van 2021.
Docent gepromoveerd op het gebied van het ondervragingsrecht
Bas de Wilde promoveerde op een proefschrift over ondervragingsrecht – waarvoor hij de Moddermanprijs 2016 ontving – en procedeerde in Straatsburg in zaken waarin inbreuk op het ondervragingsrecht was gemaakt. Als rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland beoordeelt hij nu en dan zelf getuigenverzoeken. Na een lange carrière aan de Vrije Universiteit, heeft hij in 2020 zijn eigen onderzoeksbureau ‘De strafzaak’ opgericht.