Openbaarheid van overheidsinformatie. Voor velen een risico, maar zeker ook een kans.
De Wet openbaarheid van bestuur, maar ook allerlei bijzondere wetten geven toegang tot informatie die bij de overheid berust. Dat is niet alleen informatie die van de overheid is, maar ook informatie van anderen (ondernemingen, particulieren of adviseurs van de overheid zoals advocaten). De weg naar die informatie is laagdrempelig. Een simpel verzoek moet een procedure in gang zetten. Het uitgangspunt is dat alles openbaar is. Tenzij er belangen zijn die zwaarder wegen.
De Wob, maar ook bijzondere wetten als de Aanbestedingswet, Advocatenwet, Jeugdwet etc. geven een kader voor de vraag of informatie openbaar moet worden gemaakt. En wat te denken van de bijzonderheid van in te brengen processtukken in een bestuursrechtelijke procedure?
In deze cursus wordt, specifiek voor advocaten, ingegaan op de actualiteiten van de Wob en aanverwante wetten. Alle thema’s komen aan bod aan de hand van de meest recente rechtspraak. Ook ontwikkelingen qua wetgeving, zoals de Wet open overheid die de Wob moet vervangen, komt aan bod.