Ze haalt deze weken diverse Engelse media: de zwarte advocate Alexandra Wilson (25), die onlangs op één dag liefst drie keer werd aangezien voor een verdachte. Ze diende een formele klacht in en schreef de frustratie van zich af. “Ik wil niet elke keer hoeven uitleggen dat ik advocaat ben.”
“Vandaag werd ik drie keer aangezien voor een verdachte – en een keer voor een journalist –,” twitterde strafrechtadvocate Alexandra Wilson onlangs. “Misschien schreeuwt mijn gezicht of uitstraling wel ‘ik ben geen advocaat’, maar ik draag toch echt een toga. Ik begrijp het niet.” Haar bericht kreeg binnen de kortste keren meer dan 7.000 likes en werd 700 keer geretweet.
In haar tweets vertelt Wilson hoe ze bij de rechtbank eerst door een beveiliger naar haar naam werd gevraagd, zodat hij deze kon opzoeken op de lijst met aangeklaagden van die dag. “Toen ik zei dat ik advocaat ben, bood hij zijn excuses aan.”
Eenmaal binnen zag een andere advocaat haar aan voor een verdachte: zonder duidelijke aanleiding vertelde hij haar dat ze buiten de rechtszaal moest wachten totdat de bode ‘haar zaak’ zou omroepen. Vervolgens was het de beurt aan een griffier, die haar zeer luid te verstaan gaf dat ze weg moest gaan. “Ik had nog niet geantwoord of deze griffier vroeg me of ik een advocaat had.” Iets soortgelijks was haar al eens eerder overkomen: “Er kwam een keer een bode op me af: ‘Ben jij de verdachte? Volg mij’.”
Ze is overigens niet de enige die dit overkomt: volgens een recent onderzoek van de Britse vereniging van Aziatische advocaten is een op de drie Engelse advocaten met Aziatische wortels wel eens ten onrechte aangezien voor een verdachte.
Wilson heeft zelf de woorden ‘institutioneel racisme’ niet letterlijk in mond genomen, maar de oprichtster van het Britse platform Black Women in Law vindt de gebeurtenissen beslist ‘niet ok’. “Ik wil niet ieder keer weer hoeven uitleggen dat ik werk als advocaat.” In The Law Society Gazette vertelt ze: “Drie keer op een dag voor een verdachte worden aangezien vanwege mijn huidskleur is een symptoom van een groter probleem. Zulke aannames zijn geworteld in de overcriminalisering van zwarte mensen; zij zijn oververtegenwoordigd in het strafrechtsysteem.” Volgens haar zijn er ook binnen de rechtspraak anti-racismetrainingen nodig.
De topman van de Engelse rechtspraak, Kevin Sadler, heeft daags na de gebeurtenissen publiekelijk excuses aangeboden aan Wilson en aangekondigd een onderzoek in te stellen naar het ‘onacceptabele gedrag van deze rechtbankmedewerkers’.
Heb jij als advocaat wel eens soortgelijke ervaringen in Nederland gehad, en wil je hierover meer vertellen aan de Advocatie-redactie? Stuur ons dan een e-mail.