De Zeeuwse Roompot Group is door de Franse investeerder PAI Partners verkocht aan het Amerikaanse private equity-huis KKR. Bij de overname voorzagen Clifford Chance, Allen & Overy en Van Doorne de betrokken partijen van advies.
Voor de derde keer in tien jaar tijd wisselt de Zeeuwse Roompot Group van eigenaar. Ditmaal heeft de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR (Kohlberg Kravis Roberts) de uitbater van vakantieparken en campings overgenomen. Roompot was daarvoor in handen van de Franse investeerder PAI Partners, dat in 2016 de vakantieparkuitbater kocht voor 600 miljoen euro.
De Fransen zetten eind 2019 Roompot in de etalage voor één miljard euro. Naar verluidt heeft KKR de aandelen echter overgenomen voor een hoger bedrag, namelijk 1,1 miljard euro.
Legertje adviseurs
Clifford Chance heeft KKR bijgestaan bij de overname. Een klein legertje van employés, onder leiding van Jan-Hendrik Horsmeier en Gregory Crookes, voorzagen het private equity-huis van advies. Het team bestond verder uit Dirk Berendsen, Stephanie Phillips, Merel Vermolen, Sebastiaan van Steenbergen, Sophie Riemer, Liesbeth Buiter, Lotte de Bruin, Jasper Wesselman, Genia Baardman, IJsbrand de Jong, Sabine van den Heuvel, Charlotte Spierings, Tara Kok, Folko de Vries, Andrei Mikes, Sophie Wijdeveld, Stern Flik, Nolan Groenland, Tjerk de Jonge en Zoë van den Broek.
Allen & Overy adviseerde de verkopers; PAI Partners. Ook dit gebeurde met een aanzienlijke selectie waarbij Karine Kodde de lead had. Zij stuurde het team aan dat bestond uit Marius van der Torren, Godfried Kinnegim, Ludo Luijks, Seppe Stax, Arnold Keizer, Marjet van Bezooijen, Hanneke Schreur, Emma Besselink, Karan Dinamani, Sophie Roozendaal, Isabella Ter Weijden en Otto Quist.
Tot slot werden niet alleen de koper en verkoper juridisch bijgestaan, maar ook het management van Roompot Group zelf. Van Doorne nam deze taak op zich, onder leiding van Onno Boerstra, die werd geruggesteund door Sjoerd Stokmans en Ellen de Kok.
Kansen, maar ook kritiek
Roompot Group is een van de belangrijkste vakantiepark- en campingexploitanten in West-Europa. Het bedrijf is de laatste jaren extra interessant voor investeerders omdat het een flinke groei doormaakte en veel winst boekte. Inmiddels heeft Roompot ruim 150 vakantieparken in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Denemarken en meer dan 2.100 mensen in dienst. Jaarlijks verwelkomt de vakantieparkspecialist drie miljoen gasten, die goed zijn voor dertien miljoen overnachtingen en een omzet van bijna 400 miljoen euro.
Door de verkoop verkast Roompot niet uit Zeeland en het bedrijf behoudt het huidige management. Het (redelijke nieuwe) hoofdkantoor blijft dan ook gezeteld in Goes. Verder is het de bedoeling dat Roompot zijn activiteiten verder uitbouwt. Volgens de Zeeuwen draagt de verkoop aan KKR daaraan bij omdat er meer geld beschikbaar zal zijn voor overnames en nieuwe partnerships. Kritiek is er echter ook. De Volkskrant betitelt KKR, dat al langer belegt in Nederlandse bedrijven, tot ‘de moeder aller sprinkhanen’ die Nederland kaal vreet en pent verder neer dat Roompot ook al behoort tot ‘de handelswaar van speculanten’.
Corona-haakje
Tot slot nog een corona-haakje: de betrokken partijen wilden volgens het Financieele Dagblad niet openbaar maken of Covid-19 invloed heeft gehad op de overnameprijs (die overigens formeel ook niet kenbaar is gemaakt). Wel is bekend dat het virus een grote impact heeft gehad op de vakantie- en recreatiesector. Zo moesten vakantieparken en campings de deuren sluiten. Door corona plannen nu echter steeds meer Nederlanders een vakantie in eigen land en is de vraag naar vakantiehuizen toegenomen. De exploitanten lijken momenteel dus te profiteren van de pandemie. Opvallend is dat een soortgelijke overname twee weken geleden plaatsvond toen EuroParcs Droomparken overnam. Orange Clover en AKD verzorgden destijds het advies.
De overname door KKR wordt pas in september definitief beslecht omdat de Europese mededingingsautoriteiten de deal nog moeten bekijken. Volgens Roompot is dit slechts een formaliteit.
Foto: Rob Engelaar / Hollandse Hoogte