Minister Dekker voor Rechtsbescherming vindt het niet nodig om het voor advocaten makkelijker te maken hun (thuis)adresgegevens af te schermen in het kadaster, in het kader van veiligheidsoverwegingen. Dit heeft de minister maandag geantwoord op vragen van Tweede Kamerlid Groothuizen (D66).
Dekker beaamt in zijn beantwoording dat het in principe mogelijk is om bijvoorbeeld een woonadres op verzoek van de geregistreerde af te schermen, zowel in het Kadaster als in het Handelsregister. Met de wijziging van het Handelsregisterbesluit per 1 januari 2021 worden immers de woonadressen van alle natuurlijke personen afgeschermd.
Onder anderen advocaten, notarissen en deurwaarders kunnen deze adressen desgewenst wel inzien. ‘Deze partijen hebben deze gegevens nodig om hun publieke taken te kunnen uitvoeren,’ schrijft Dekker. Als een onderneming is gevestigd op het woonadres, dan blijft dit adres uiteraard wel zichtbaar in het Handelsregister.
Dekker voelt er echter niet voor om het voor advocaten ‘(en eventuele andere beroepsgroepen)’ eenvoudiger te maken hun gegevens af te schermen in het kadaster, ‘gelet op de dreiging die kan bestaan’, zoals Groothuizen het stelt in zijn vragen. Al verwijst het Tweede Kamerlid hierbij niet expliciet naar de moord op Derk Wiersum van vorig jaar.
‘De huidige praktijk van openbaarheid van kadasterinformatie zal zo blijven,’ antwoordt de minister. ‘Ik ben van mening dat in situaties waarin een dreiging kan bestaan en afscherming in het Kadaster aan de orde is, de objectieve en zorgvuldige beoordeling of een persoon dient te worden opgenomen in het stelsel bewaken en beveiligen, de gewenste waarborgen geeft.’