Roderick Beudeker van Baker McKenzie is deze maand begonnen aan een fellowship bij het World Economic Forum’s Centre for the Fourth Industrial Revolution (C4IR). Zes maanden lang zal hij zich richten op AI en machine-learning.
Het C4IR, gevestigd in San Francisco, heeft tot doel om de samenwerking tussen wetenschap en technologie te verbeteren. In het centrum komen daarvoor verschillende bedrijven, wetenschappers en internationale organisaties bijeen. Beudeker, 34 jaar en senior associate arbeidsrecht bij Baker McKenzie, is begin februari begonnen aan zijn fellowship. Hij gaat zich vooral bezighouden met AI en machine-learning.
“Het C4IR bestaat uit vast personeel en zogenaamde fellows, die samenwerken aan verschillende projecten om de voordelen van nieuwe technologie en wetenschap te maximaliseren voor de samenleving, en de risico’s te minimaliseren,” licht hij toe. “Ik ben aangesloten bij het platform ‘AI and Machine Learning’. Als arbeidsrechtadvocaat ben ik namelijk bijzonder geïnteresseerd in de effecten van AI en machine learning op de arbeidsmarkt.”
Toolkit
Een project waar Beudeker specifiek bij betrokken is, heet ‘Human-Centred AI for HR’. Hiervoor ontwikkelt hij, in samenwerking met professor Matissa Hollister (McGill-Universiteit), een toolkit voor HR-professionals om betrouwbare AI-toepassingen te selecteren. “De toolkit zal de werking van verschillende AI-tools beschrijven en ingaan op de overwegingen die gemaakt moeten worden bij het gebruik ervan. Daarnaast willen we dat de toolkit een lijst met vragen bevat, die gesteld kunnen worden aan de verkopers of makers van de tools. Dit om een beter beeld te krijgen van de werking en mogelijke risico’s.”
Volgens Beudeker is zo’n toolkit noodzakelijk omdat de ontwikkeling van AI-applicaties binnen HR een enorme vlucht neemt, terwijl er aan deze tools ook risico’s kleven. Zo is er niet veel beschikbare data voor deze tools, en is de data die gebruikt wordt veelal biased. Beudeker: “De vraag is dan of AI leidt tot een reductie van bias of tot een onbedoelde rechtvaardiging daarvan, met bijvoorbeeld discriminatie tot gevolg. Met de toolkit zijn afnemers beter in staat om deze overwegingen in ogenschouw te nemen, en een verantwoorde keuze te maken ten aanzien van de aanschaf en implementatie van deze tools.”
De verschijningsvorm van de toolkit is nog onzeker, maar zal hoogstwaarschijnlijk in websitevorm gegoten worden.
Meer informatie over het C4IR is te vinden op de website van het World Economic Forum.