Eens in de zoveel tijd duikt er eentje op: de jongste notaris van Nederland. Op dit moment is dat Nienke Westerhof (31), afgelopen maand beëdigd tot notaris in het Overijsselse Borne. Daarmee staat nu haar naam op de gevel van het kantoor waar ze al ruim acht jaar werkt en dat nu Kuhlmann, Westerhof & De Kok heet. “We zullen ons verder gaan specialiseren.”
Door Joris Rietbroek
Tot voor kort heette het Bornse notariskantoor nog Kuhlmann, Hulshof & De Kok, totdat notaris Gert Hulshof afgelopen maand met pensioen ging. Van deze mentor leerde Nienke Westerhof als kandidaat-notaris de kneepjes van het vak en nu heeft ze hem formeel opgevolgd. Met deze verjongingsslag krijgen huisstijl en logo van het kantoor een opfrisbeurt, vertelt ze. “En de kantoorinrichting gaat ook veranderen, met een wat hippere inventaris en meer kleur.”
Wat trok je aan in het vak van notaris?
“Toen ik me tijdens mijn studie afvroeg welke richting ik op wilde, bedacht ik dat ik het beste als een onpartijdig persoon mensen kan bijstaan, en wel bij de belangrijkste beslissingen in hun leven, zoals het opstellen van huwelijkse voorwaarden en testamenten. In mijn rol wil ik mensen een vorm van vertrouwen bieden, dat was mijn reden om notarieel recht te kiezen. Ik wil belangen behartigen, niet schaden.”
Hoe kwam je bij dit kantoor in je geboorteplaats terecht?
“Op zoek naar een baan bleek dat Kuhlmann, Hulshof & De Kok mijn naam had opgevangen en kennis met me wilde maken. Ik twijfelde eerst wel of ik weer terug wilde naar Borne, na vijf jaar in Groningen te hebben gestudeerd en gewoond. Maar toen ik er voor het eerst binnen kwam, voelde dat meteen goed. Een dag later kreeg ik te horen dat ik was aangenomen, als ik dat wilde. Ik heb er nooit spijt van gehad en nooit de behoefte gevoeld om verder te kijken.”
Hoe heb je je vervolgens ontwikkeld?
“Ik begon op de sectie vastgoed en werd opgeleid door Gert Hulshof en de klerken, met hun schatten aan praktijkervaring. Hoe ga je met cliënten om? Hoe voer je een gesprek? Hoe communiceer je dat je een conceptakte verstuurt? Na drie jaar wisselde ik naar personen- en familierecht, en dat beslaat nu 90% van mijn praktijk. De emotionele band die je met cliënten opbouwt spreekt me het meest aan. Het contact met cliënten in vastgoedzaken is toch vluchtiger en formeler. Als er iemand op kantoor komt om een testament op te laten stellen, heb je direct persoonlijk contact.”
Wilde je altijd al de stap maken van kandidaat-notaris naar notaris?
“Zeker, het is niet erg om in loondienst te werken, maar ik heb altijd zelf willen ondernemen. Dat stak ik acht jaar geleden bij dat eerste gesprek al niet onder stoelen of banken. Na zes jaar bespraken we of ik die ambitie nog steeds had, toen voor Gert Hulshof duidelijk werd wanneer hij wilde stoppen. Langzaam werd ik bij steeds meer bij de kantoororganisatie betrokken, van personeelszaken tot marketing en acquisitie. In het meedenken over de koers van het kantoor bleek ik mijn creativiteit goed kwijt te kunnen.”
Gaat het kantoor met jou als nieuwe partner een gewijzigde koers varen?
“Zoals ook in mijn ondernemingsplan staat: we zullen ons in de komende jaren verder specialiseren. We zullen bijvoorbeeld minder standaard akten passeren en meer aan real estate planning voor agrariërs doen. Ik denk dat onze bestaande cliënten daar goed bij passen. We kunnen ons profileren met de agrarisch specialist die we in huis hebben, en we hebben een klerk die zich enkel richt op nieuwbouwwoningen. De koers van specialisatie is kortom al ingezet, en die zetten we voort.”
Het notariaat heeft nog wel eens last van een stoffig imago. Hoe kijk je daar tegenaan?
“Ik weet dat het beeld bestaat, al heb ik dat zelf nooit gehad. Maar volgens mij is dat idee van een grijze man in pak met sigaar onder jongere juristen wel aan het verdwijnen. Het valt me eerder op dat veel mensen nog altijd automatisch denken dat een notaris een man is. Nu is het wel zo dat de doorstroming in het notariaat vrij slecht is: er zijn momenteel veel vrouwelijke kandidaat-notarissen, maar die worden lang niet allemaal notaris.”
Wat is jouw verklaring hiervoor?
“Ik denk dat dit vooral komt door de balans tussen werk en privé. Vrouwen die notaris willen worden, komen op gegeven moment toch voor de onvermijdelijke keuze te staan: een gezin of het ondernemerschap. Volgens mij zijn die twee weldegelijk te combineren: je kunt als notaris prima parttime of vier dagen werken, als je maar heel goede medewerkers hebt. Wel zijn er weer veel vacatures in het notariaat. Er zijn nu onvoldoende goede jonge mensen klaargestoomd voor het vak, terwijl we hen hard nodig hebben. Het valt of staat met de aantrekkelijkheid van het beroep: ik hoor wel eens geluiden dat de arbeidsvoorwaarden in het notariaat beter zouden kunnen. Gelukkig zit het met de juridische aantrekkelijkheid wel goed.”