Tegen voormalig advocaat Koen Blom heeft het Openbaar Ministerie vrijdag twee jaar en acht maanden cel geëist voor zijn betrokkenheid bij de fraude met de beleggingsproducten van Quality Investments. Het bedrag dat de advocaat en de andere twee (hoofd)verdachten uit de zakken van beleggers klopten, komt volgens het OM uit op 165 miljoen euro.
Via Quality Investments werden van juli 2007 tot en met januari 2011 producten aan beleggers verkocht, in zowel Nederland als andere Europese landen. Het OM beschuldigt de drie verdachten ervan honderden beleggers te hebben opgelicht door informatie over de werkelijke constructie van de beleggingsproducten – o.a. Amerikaanse polissen van levensverzekeringen – achter te houden, waarna ze de miljoenen konden incasseren.
Het OM verwijt de drie verdachten deelname aan een criminele organisatie met als doel oplichting, witwassen en valsheid in geschrift. De verdachten wisten volgens het OM dat het beleggingsproduct niet deugde. In plaats daarvan werd het product ‘een persoonlijke geldmachine’, waarmee ze sieraden, een Ferrari, een Bentley, boten en vakantiehuizen kochten. “Dit ondanks mooie toezeggingen dat het geld veilig beheerd zou worden. Alles is als een kaartenhuis in elkaar gestort. Voor de inleggers moet dit bijzonder confronterend zijn. Allemaal luxe uitgaven, maar geen geld om premies te betalen,” aldus de officieren van justitie vrijdag.
Het OM ziet hoofdverdachte Dennis Moens als leidinggevende van een criminele organisatie – ‘hij zat aan de knoppen en bestierde de financiën’ – en eist tegen hem vijf jaar en vier maanden cel. Tegen zijn compagnon Frank Laan, die het product aan de man bracht, eist justitie vijf jaar gevangenisstraf. Tegen de rechtspersoon Quality Investments is een boete van 760.000 euro geëist.
Advocaat Blom profiteerde volgens justitie minder dan de andere twee verdachten. Hij stelde valse garanties voor investeringen op en had als advocaat een controlerende rol inzake de productopbouw, waaronder het op juiste wijze houden van polissen. ‘Hij waarschuwde de twee andere verdachten meermaals dat de garanties niet deugden, maar ging er toch mee door,’ aldus het OM.
Het strafrechtelijk financieel onderzoek voor de ontneming is nog niet afgerond. Er lopen veel civiele procedures, ook in het buitenland, die nog niet zijn afgewikkeld. Als het de verdachten niet lukt om de gedupeerde beleggers binnen twee jaar terug te betalen, dan wordt er alsnog een ontnemingsprocedure bij de rechtbank aangebracht.
De rechtbank Amsterdam doet in oktober uitspraak.