Philips heeft een spin-off van de TU Delft overgenomen: NightBalance, dat een apparaatje ontwikkelde voor de behandeling van een zogenoemde positieafhankelijk slaapapneu (POSAS) en positieafhankelijk snurken. De Brauw Blackstone Westbroek en Osborne Clarke gaven juridisch advies bij deze aankoop van Philips.
CEO Eline Vrijland-Van Beest richtte NightBalance in 2009 op, onder de vlag van het incubatorprogramma van de TU Delft: YES!Delft. De in Den Haag gevestigde onderneming telt inmiddels 25 medewerkers en zal na de overname samen met Philips verder werken aan innovatieve oplossingen om mensen ’s nachts beter te laten slapen.
De Brauw Blackstone Westbroek voorzag Philips van juridisch advies bij de aankoop. Partner Arne Grimme leidde het team dat verder bestond uit Jaap Barneveld, Simone Poot, Myrthe van der Klei en Henk van Ravenhorst. De verkopers – verenigd in de NightBalance Holding – deden een beroep op het Amsterdamse kantoor van Osborne Clarke: Herke van Hulst, Marie-Louise Weeda, Guusje Cornelissen en Coen Barneveld Binkhuysen adviseerden.
Het apparaatje dat NightBalance heeft ontwikkeld is de Sleep Position Trainer (SPT), oorspronkelijk het afstudeerproject van TU Delft-alumna Vrijland-Van Beest. De SPT bevat een slaaphoudingsensor die op de borstkas gedragen wordt en de patiënt met lichte vibraties traint om niet meer op de rug te slapen. De SPT is al in diverse Europese landen verkrijgbaar. In september 2017 bleek uit onderzoek van Amsterdamse ziekenhuizen dat de SPT net zo goed zou werken als standaardtherapie voor mensen die aan het slaapprobleem lijden. De SPT werd echter als gebruiksvriendelijker gezien.
Philips had grote belangstelling voor NightBalance omdat het een ‘unieke, patiëntvriendelijke oplossing heeft ontwikkeld om positieafhankelijk slaapapneu en snurken te behandelen’, aldus het concern. De overname moet Philips in staat stellen om de positie op de ‘home care’ markt verder te verstevigen. Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt. In maart dit jaar lanceerde Philips zelf nog de DreamStation Go, een klein PAP-apparaat (positieve luchtwegdruk) dat het patiënten met obstructieve slaapapneu (OSA) makkelijker moet maken op reis te gaan.