Ter ere van het 15-jarig bestaan reikte de vereniging van familie- en erfrechtadvocaten scheidingsmediators (vFAS) deze maand voor het eerst twee awards uit aan gewaardeerde leden. Ruth Olie-Hallmans (foto) werd uitgeroepen tot Advocaat-mediator van het Jaar en als Young Talent werd Mirte van Lingen gekozen. Mediation in echtscheidingen wordt steeds belangrijker, denken zij allebei.
Door Joris Rietbroek
Met deze prijzen wil de vFAS vanaf nu jaarlijks de leden in het zonnetje zetten die in hun praktijk uitdragen wat de specialisatievereniging belangrijk vindt, zegt voorzitter Dianne Kroezen. “Waarmee we doelen op juridisch hoogwaardige kennis van het betreffende familierechtsgebied, de beheersing en toepassing van specifieke mediationvaardigheden en de juiste attitude in het licht van onze gedragscode die we afgelopen jaar hebben aangenomen.”
Ruth Olie-Hallmans is sinds 1990 advocaat. Ze was tien jaar werkzaam bij Benthem Gratama toen zij in 2010 besloot haar eigen kantoor te beginnen, in Meppel. Twee jaar geleden sloot advocaat Trea Meier zich aan; sindsdien heet het kantoor Hallmans Meier advocatuur & mediation. In de afgelopen jaren behandelde Olie-Hallmans vooral echtscheidingszaken voor ondernemers, vermogende particulieren en vrije beroepsbeoefenaren. Daarnaast coacht ze mensen die in een mediation traject zitten.
De manier waarop zij strategisch inzicht en mensenkennis inzet in bijvoorbeeld mediationtrajecten of overlegscheidingen heeft haar de titel Advocaat-mediator van het Jaar opgeleverd, hoorde ze achteraf. “In een mediationtraject vind ik het belangrijk de scheidende echtelieden te begeleiden met begrip voor de situatie waar zij in zitten,” zegt Olie-Hallmans. “Het gaat me erom dat zij elkaar niet bevechten.”
Belang kinderen voorop
Mediation zal volgens Olie-Hallmans een steeds grotere rol spelen bij de juridische begeleiding van echtscheidingen. “Denk ook aan de recente notitie van André Rouvoet, de voorzitter van het Platform Scheiden zonder Schade. Hij pleit ten aanzien van nieuw kabinetsbeleid nadrukkelijk voor het voorop stellen van het belang van de kinderen, zodat zij zo min mogelijk worden beschadigd.”
Om dat te bereiken, moet de maatschappij af van het ‘toernooimodel’ bij scheidingen, zegt ze. “Een aanzet hiertoe is al gegeven door kinderombudsman Marc Dullaert in zijn rapport ‘De stem van het kind’ en het platform Divorce Challenge. We moeten van rechsstrijd naar rechtszorg. Niet alleen kinderen zijn erbij gebaat dat er geen strijd is, de ouders even goed. Van jarenlang procederen is nog nooit iemand beter geworden. Gelukkig staat het belang van de kinderen bij veel ouders al bovenaan, al kleuren ze het soms ieder verschillend in.” Toch is mediation niet voor iedere persoon of situatie geschikt. “Als alternatief doe ik geregeld overlegscheidingen, een variant op mediation waarbij elke partij een eigen advocaat heeft.”
Young Talent ‘uit een echte advocatenfamilie’
Mirte van Lingen (32) werd door de vFAS-leden gekozen als Young Talent. Als personen- en familierechtadvocaat bij Rensen Advocaten in Alkmaar richt ze zich op geschillen over alimentatie, afstamming, ouderlijk gezag en omgangsregelingen. Daarnaast focust ze op het huwelijksvermogensrecht. Van Lingen komt uit een echte advocatenfamilie: haar ouders zijn beide advocaat, en haar broer inmiddels ook. “De interesse voor het personen- en familierecht kreeg ik vooral via mijn moeder. Zij vertelde daar thuis altijd heel gepassioneerd over. Het is een persoonlijk rechtsgebied, waarbij je heel dicht bij je cliënten staat. Dat vind ik iets heel moois.”
Wie haar nomineerde voor de Young Talent award, weet ze niet. “Misschien iemand van de specialisatieopleiding op wie ik een positieve indruk heb gemaakt.” Deze driejarige opleiding van de vFAS ging haar namelijk goed af. “Het was intensief en pittig, maar ik behaalde goede resultaten. De opleiding bestaat uit een juridisch basisjaar, daarna volgt een jaar verdieping in zaken als alimentatie, gezagsomgang en huwelijksvermogensrecht. Het derde jaar staat in teken van mediation, wat weer heel andere vaardigheden vereist.”
Zulke vaardigheden zijn belangrijk, want ook Van Lingen denkt dat de rol van mediation in echtscheidingen alleen maar groter zal worden. “Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, en in het tegengaan van vechtscheidingen. Dan heb je als advocaat misschien wel meer aan mediatorvaardigheden. Maar er zullen genoeg zaken blijven bestaan die je niet met mediation kunt oplossen, zoals de verdeling van vermogen, waar ik me onder meer op richt. Zulke zaken of erfrechtkwesties zal de advocatuur blijven behandelen.”