Vaak wordt er bij het starten van een kantoor stilgestaan bij de algemene leveringsvoorwaarden. Door ontwikkelingen in de Rechtspraak merken wij dat veel leveringsvoorwaarden niet up to date zijn. Onlangs oordeelde de Rechtbank nog dat een verwijzing naar de verzekerde som op de aansprakelijkheidspolis niet voldoende is. Wij zetten de 5 belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.
1. Exoneratiebeding
Door een exoneratiebeding op te nemen in uw leveringsvoorwaarden beperkt u de aansprakelijkheid van uw kantoor tegen uw contractspartijen. Wij merken vaak dat er een verwijzing wordt gemaakt naar de verzekerde som op de aansprakelijkheidspolis. Bij deze zaak oordeelde de Rechtbank echter dat dit in strijd is met artikel 6:248, lid 2. Hierbij werd tevens het beroep op matiging (ex. artikel 6:109 BW) verworpen.
Praktische tip:
– Wij adviseren nadrukkelijk een bedrag te vermelden* in uw algemene voorwaarden, in plaats van een verwijzing naar de verzekeringspolis.
*Minimaal € 500.000,- volgens verplichting NOvA, maar afhankelijk van de omvang bedrijf, soort rechtsgebied en vragen vanuit relaties.
2. Persoonlijke aansprakelijkheid advocaat
Voor het niet nakomen van een overeenkomst is in beginsel alleen de opdrachtnemer aansprakelijk. In een arrest van 18 september 2015 oordeelde de Hoge Raad echter dat hoewel een opdracht is gegeven aan een advocatenmaatschap, de betrokken advocaat toch persoonlijk aansprakelijk kan worden geacht. Hierbij gelden de normale vereisten ex artikel 6:162 BW en is het niet noodzakelijk dat hen persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt terzake de beroeps- en advieswerkzaamheden. Uitgangspunt is dat, volgens rechtsoverweging 3.4.1, een advocaat als beroepsbeoefenaar de zorgvuldigheid dient na te komen die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot mag worden verwacht (zorgvuldigheidsplicht).
Praktische tips:
– Sluit de werking van artikel 7:404 BW en artikel 7:407 lid 2 uit in uw leveringsvoorwaarden.
– Neem in uw leveringsvoorwaarden op dat niet alleen een opdrachtnemer, al dan niet via een derdenbeding, maar ook andere (door opdrachtnemer ingeschakelde) personen, zich op de leveringsvoorwaarden kunnen beroepen. Dit is met name essentieel als er geen sprake is van ondergeschiktheid.
– Neem een vrijwaringsclausule op voor aanspraken van de opdrachtgever voor werknemers en ingeschakelde personen.
Gevolgen voor beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Verstrekkende gevolgen heeft deze uitspraak niet voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bij beoordeling van een claim wordt er met name gekeken naar de vermeende beroepsfout, aansprakelijkheid, het verzekerde bedrag, van toepassing zijnde verzekeringsvoorwaarden en verzekerde hoedanigheid en minder of de aanspraak is gebaseerd op grond van een wanprestatie of onrechtmatige daad.
3. Onredelijk bezwarende bedingen
Een beding in de algemene voorwaarden kan vernietigd worden, indien het beding onredelijk bezwarend is. In de wet zijn lijsten opgenomen met “verboden” en “verdachte” bedingen, de zogeheten zwarte lijst en grijze lijst. Vaak wordt gedacht dat onredelijk bezwarende bedingen alleen van toepassing zijn op consumentenovereenkomsten, echter zijn deze bedingen (zwarte/ grijze lijst) uit de artikelen 6:233, 6:236 en 6:237 BW ook van toepassing op het MKB.
Daarom adviseren wij u goed te kijken wie uw relaties zijn, zodat u voorkomt dat eventuele bedingen uit de leveringsvoorwaarden onverhoopt (van rechtswege) nietig worden verklaard.
4. Afwijken van de leveringsvoorwaarden
Het kan natuurlijk zijn dat bepaalde contractspartijen eisen dat u de inkoopvoorwaarden van deze partij moet accepteren. Vaak wordt gedacht dat dit geen probleem is, maar u dient in dat geval aandacht te hebben voor de volgende zaken:
– Biedt uw aansprakelijkheidspolis de mogelijkheid om af te wijken van uw eigen leveringsvoorwaarden?
– Zo ja, in hoeverre mag u afwijken? Wat zijn de gevolgen voor dekking en eigen risico’s?
– Wat is de definitie van schade? Alleen directe schade of ook gevolgschade?
– Is het verzekerd bedrag van de aansprakelijkheidspolis toereikend?
5. Van toepassing verklaren en ter hand stellen van uw leveringsvoorwaarden
De wet bepaalt dat algemene voorwaarden reeds op de overeenkomst van toepassing worden, wanneer dit wordt overeengekomen. Hoe dit overeengekomen wordt, bepaalt de wet niet: hierop zijn algemene regels van overeenkomstenrecht van toepassing, waarbij uitgangspunt is dat een overeenkomst “vormvrij” kan worden aangegaan.
Terhandstelling van de algemene voorwaarden kunt u het beste doen door:
– Toezenden van de algemene voorwaarden naar contractspartij.
– Algemene voorwaarden beschikbaar stellen op uw website.
– Verwijzing maken naar een depotnummer bij de KvK of de griffie van de rechtbank.
Praktische tips:
– Bij het opstellen van een overeenkomst adviseren wij om hierin de algemene voorwaarden van uw kantoor op te nemen/er naar te verwijzen, zodat deze bij ondertekening van toepassing worden verklaard
– Ook zou u het tekenen voor ontvangst van de leveringsvoorwaarden in de overeenkomst kunnen opnemen
Mutsaerts
Na het succes van de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Mutsaerts (M-AOV) hebben wij de afgelopen jaren verschillende verzekeringen ontwikkeld voor de advocatuur, zoals een overlijdensrisico- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Neem voor vragen of meer informatie over onze dienstverlening contact met ons op, wij adviseren u graag.
Mutsaerts
Wesley Stolzenbach RMiA
Accountmanager
Tel: 013 – 594 28 28
Website: www.mutsaerts.nl
E-mail: wstolzenbach@mutsaerts.nl