Ze was bankier in Frankfurt en Londen en directeur bij het MC Zuiderzee-ziekenhuis in Lelystad. Toch besloot Femke Rientsma rond haar veertigste alsnog dat ze advocaat wilde worden. Missie geslaagd: sinds kort werkt ze als zelfstandig stagiair-ondernemer onder de vlag van Fruytier Lawyers in Business in Amsterdam. “Ik wilde zelf in die rechtszaal staan.”
Door Joris Rietbroek
Eigenlijk had Rientsma (44) van kinds af aan al de droom om advocaat te worden. Ze ging dan ook rechten studeren aan de UvA, maar het liep allemaal anders. De rechtenstudie bleek haar weinig houvast te geven, en ze reisde intussen veel naar Duitsland om haar toenmalige vriend en huidige echtgenoot te zien. ‘Wil ik wel in Nederland werken?’ was de grote vraag.
Dus switchte ze na een jaar rechten naar fiscale economie. Na afronding van die studie belde ze zelf de Deutsche Bank in Frankfurt voor een traineeship. Die durf werd gewaardeerd, en ze werd aangenomen. Na 5,5 jaar Deutsche Bank (M&A) en ruim twee jaar Westlb in Londen (corporate finance), keerde ze in 2009 met haar gezin terug naar Nederland, waar ze een van de directieleden van het Zuiderzee-ziekenhuis in Lelystad werd.
Met eenzelfde soort lef als bijna 20 jaar geleden is Rientsma nu alsnog de advocatuur in gestapt, na vier jaar fulltime rechten studeren aan de Open Universiteit. “Ik had nooit echt spijt dat ik de rechtenstudie niet had afgemaakt, maar ik kwam in mijn werk wel voortdurend in aanraking kwam met diverse juridische vraagstukken,” vertelt ze. “Toen ik voor het ziekenhuis werkte en geregeld advocaten inhuurde, baalde ik steeds meer dat ik die juridische kennis zelf niet had.”
Risico
Gesprekken met een jongere advocaat triggerden haar om alsnog voor de advocatuur te kiezen. “Ik reed op een dag naar mijn werk en vroeg me af: heb ik nu echt alles al gedaan wat ik ooit wilde doen? Het antwoord was kortom nee, ik wilde alsnog rechten studeren en advocaat worden. Ik wilde zelf mensen adviseren en in de rechtszaal staan.”
Voor de rechtenstudie stopte ze met werken. “Dat was best een grote stap, van een drukke baan naar een studentenbestaan. Het was ook een risico, want zou ik het wel redden? Maar toen ik aan mijn master begon en wist dat het goed zou komen, begon ik al te solliciteren bij advocatenkantoren. Een vriend van me die rechter is, raadde me aan een plek te vinden waar ik naast leren ook mijn bestaande kennis zou kunnen gebruiken.”
Die plek werd Fruytier Lawyers in Business, een advocatenkantoor dat zich voornamelijk richt op het MKB. Een voorbeeld van een beroep doen op bestaande kennis en tegelijkertijd bijleren: als advocaat adviseert Rientsma niet alleen over bedrijfsovernames, maar ook over reorganisaties bij partijen die net een bedrijf hebben gekocht. “Daarbij komt mijn kennis van de reorganisatie van het ziekenhuis weer bijzonder van pas.” Iets soortgelijks gaat natuurlijk op voor haar M&A- en corporate finance-ervaring opgedaan bij de banken.
Vrijbuiter
Rientsma, beëdigd in juli vorig jaar, is niet in vaste dienst, maar werkt onder de vlag van Fruytier als zelfstandig stagiair-ondernemer. Ze richt zich onder meer op overnames. Eerlijk is eerlijk: de Zuidas-kantoren en de bijbehorende grote M&A-transacties trokken haar in eerste instantie ook wel aan. “Maar ik had juist zo’n fijne balans tussen werk – of studie – en privé gevonden,” zegt ze. “Bij een Zuidas-kantoor zou ik weer dag en nacht aan het werk zijn. Dan zou ik niet echt vrij zijn, en ik ben toch meer een vrijbuiter.”
Op de Beroepsopleiding Advocaten hoort ze bovendien de ervaringen van de jonge stagiaires die wel op de Zuidas werken. “Die zijn herkenbaar. Ik maakte zelf weliswaar snel carrière binnen Deutsche Bank, maar ik weet dus al hoe het is om onderaan een ladder te beginnen. Als dit enigszins vergelijkbaar is met een advocatenkantoor, dan hoef ik dat op mijn leeftijd en met mijn werkervaring niet nog een keer te doen.”
Dat Rientsma bij de beroepsopleiding vooral ‘tussen de jonkies’ zit, is voor haar geen probleem. “Ik ben net zo oud als sommige mensen die de trainingen geven, maar daar zie ik de humor wel van in. Ik heb ook prima aansluiting met de jongeren, die vinden het vooral stoer dat ik dit nog doe. Ik wil dit vak leren en ik wil er heel goed in worden, dus ik sta open voor iedereen die me daarbij kan helpen.” Dat kunnen dus ook andere stagiaire-ondernemers op de opleiding zijn. Rientsma bleek er bovendien niet de enige met een ‘vorig leven’ te zijn. “Er is nu ook een voormalig piloot die op haar 55ste alsnog rechten ging studeren.”
Blijven oefenen
En dan is er haar patroon, Marcel Fruytier, al heeft ze eigenlijk meerdere patroons, in de vorm van de andere advocaten op het kantoor. “Acquisitie is bijvoorbeeld spannend, want dat heb ik nooit eerder gedaan. Dus praat ik veel met de andere partners over hoe je dit kunt aanpakken, naast het bezoeken van de MKB-netwerkbijeenkomsten. Verder werk ik pleidooien nog helemaal uit en oefen ik ze tot ‘s avonds laat. Ik dacht dat dit iets was voor beginners, maar ik hoor van mijn collega’s die al jaren advocaat zijn dat ik dit vooral moet blijven doen.”
Met deze nieuwe ervaringen op zak kan Rientsma anderen alleen maar adviseren om altijd te blijven doorleren. Daarvoor vindt ze een appel aan de werkgevers op zijn plaats: “Ik ben zelf een voorbeeld van dat dit kan, maar het is natuurlijk ook aan werkgevers om hun medewerkers met zo’n zelfde wens de kans te geven.”