Voormalig notaris Marald Poort uit Arnhem is woensdag door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Het hof bevindt hem schuldig aan valsheid in geschrifte, witwassen en het doen van een opzettelijk onjuiste belastingaangifte. Hij is vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie.
Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep weliswaar achttien maanden cel geëist, maar het hof heeft wel een flink zwaardere straf opgelegd dan de rechtbank Gelderland. Die gaf Poort in 2015 een werkstraf van 180 uur. Zowel het OM als de oud-notaris gingen in hoger beroep tegen deze beslissing.
Het gerechtshof concludeert dat Poort opzettelijk een onjuiste aangifte heeft gedaan bij de Belastingdienst inzake de nalatenschap van de weduwe van NSB’er Max Blokzijl. Het ging hierbij om de waarde van de villa van de weduwe, die in de periode 2003-2004 meerdere keren werd verkocht tegen een steeds hogere prijs. Bij de eerste aankoop bedroeg de prijs 90.000 euro; na meerdere malen doorverkopen bedroeg de koopsom bijna 340.000 euro. Notaris Poort passeerde telkens de verkoopakten en gaf aan de belastingdienst de prijs van 90.000 euro op.
Verder acht het hof bewezen dat de nota van afrekening onder leiding van de notaris valselijk is opgemaakt en dat hij moet hebben geweten dat een geldbedrag afkomstig was uit het plegen van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Een gedeelte van dat bedrag was op een rekening van de partner van zijn zus gestort. Toen de fiscus in deze zaak om informatie vroeg aan de betrokken personen, organiseerde Poort een bijeenkomst waar werd besproken op welke (onjuiste) manier de belastingdienst zou worden geïnformeerd.
Het hof noemt deze gedragingen ‘volstrekt onaanvaardbaar’ voor een notaris. ‘Hij heeft bovendien op deze wijze ook anderen meegetrokken in het onjuist informeren van de Belastingdienst en/of het plegen van strafbare feiten.’ Het fiscale nadeel van 156.000 euro alleen al zou goed zijn voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van negen tot twaalf maanden, zonder de andere feiten in ogenschouw te nemen. Het hof houdt echter rekening met persoonlijke omstandigheden van de oud-notaris en een andere veroordeling voor valsheid in geschrifte door de notariskamer van het hof in Amsterdam, die Poort hiervoor uit zijn ambt ontzette.