Ook van het Gerechtshof Den Haag moet Google de zoekresultaten naar een Engels nieuwsbericht, over een voor verboden wapenbezit veroordeelde Nederlandse advocaat, verwijderen. ‘Google heeft door opname van de twee URL’s in haar resultatenlijst het verbod van artikel 16 Wbp geschonden, zodat een bevel tot verwijdering daarvan op zijn plaats is,’ aldus het arrest van dinsdag 23 mei.
Door Joris Rietbroek
De rechtbank Rotterdam besliste reeds in maart 2016 dat Google twee zoekresultaten moest verwijderen die leidden naar het bericht over de advocaat, die werkzaam is bij een groot Nederlands advocatenkantoor. Hij was in januari 2012 voor werk in Londen, waar hij het na een avondje stappen aan de stok kreeg met een groep mannen. Hierbij dreigde de advocaat uiteindelijk met een ‘ceremonieel kapmes’ dat hij uit zijn hotelkamer had gehaald.
De volgende dag hield de politie hem aan, waarna de Londense rechtbank hem in augustus 2012 veroordeelde tot honderd uur taakstraf en een boete. Een rechtbankreporter publiceerde een lijvig verslag van deze zaak op de site Square Mile News, met vermelding van naam en toenaam van de advocaat en het kantoor waar hij werkzaam is. Voor de Rotterdamse rechtbank eiste de advocaat ruim een jaar geleden met succes verwijdering van de Google-zoekresultaten naar dit bericht.
Hoewel Google naar eigen zeggen het bevel van de rechtbank had opgevolgd en ervoor had gezorgd dat de zoekresultaten niet meer zouden worden weergegeven bij het googlen van de advocaat, ging het bedrijf wel in hoger beroep. Ruim vier maanden na de zitting was de kogel dinsdag door de kerk: het Gerechtshof Den Haag bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank.
Google voerde onder meer aan niet zelf strafrechtelijke gegevens te hebben verspreid, zodat het bedrijf artikel 16 van de Wet bescherming persoonsgegevens niet heeft geschonden. Dit is volgens het hof echter wel het geval. Via een klik op een zoekresultaat verwerkt Google (persoons)gegevens vanuit de bronpagina, ook als deze niet direct zichtbaar zijn in een zoekresultatenlijst, aldus het hof.
De stelling dat Google geen gegevens verwerkt is daarom ‘in zoverre niet juist dat zij al sinds het buitengerechtelijke verwijderverzoek van [verweerder] wist dat er aanmerkelijke kans bestond dat zij zulke gegevens betreffende [verweerder] verwerkte en dat zij door niet aan dat verzoek te voldoen de kans dat zij dat zou blijven doen op de koop toe heeft genomen.’
‘Geen relatie tussen veroordeling en werk’
Ja, een andere grief van Google gaat in zoverre op dat het recht van vrije meningsuiting niet bij voorbaat is afgesloten bij de verwerking van strafrechtelijke gegevens, stelt het hof. Maar in dit specifieke geval is er geen relatie ‘tussen het feit waarvoor [verweerder] is veroordeeld en zijn genoemde werkzaamheden, behalve dan dat hij voor zijn werk in Londen was. […] Als advocaat speelt hij weliswaar een zekere rol in het openbare leven, maar gezien zijn positie als medewerker op een groot advocatenkantoor die adviseert met betrekking tot zakelijke contracten, kan niet worden gezegd dat het hier gaat om een rol van meer dan ondergeschikte betekenis.’
Zodoende is volgens het Haagse Gerechtshof ‘het belang van het publiek om kennis te kunnen nemen van de veroordeling van [verweerder] in 2012’ niet zo groot dat inmenging in zijn privacy gerechtvaardigd is. Google stelt nog dat het voor potentiële cliënten van de advocaat wel degelijk relevant kan zijn om kennis te kunnen hebben van diens veroordeling, maar dit argument leidt niet tot een ander oordeel. ‘Google heeft door opname van de twee URL’s, of een daarvan, in haar resultatenlijst het verbod van artikel 16 Wbp geschonden, zodat een bevel tot verwijdering daarvan op zijn plaats is.’
Google stelt verder nog dat de rechtbank het bevel ten onrechte heeft uitgestrekt tot bijvoorbeeld de Amerikaanse versie van Google, en niet enkel tot Google.nl. Volgens het hof is er echter geen reden om enkel ‘voor het grondgebied van Nederland het verwijderingsbevel te beperken tot de domeinnaam google.nl.’
Update 13.45 uur: het dinsdag 23 mei gepubliceerde arrest is woensdag offline gehaald op verzoek van de advocaat, laat het Gerechtshof Den Haag desgevraagd weten.