De makers van de Belgische documentairereeks ‘Pro Deo’ hebben de toorn van de Vlaamse advocatenorde over zich afgeroepen. In de eerste afleveringen van de serie waren fragmenten te zien van gesprekken tussen advocaten en cliënten. Vertrouwelijke gesprekken, vindt de Orde van Vlaamse Balies, en dat is schending van het beroepsgeheim.
Pro Deo is de titel van een vijfdelige documentaireserie van de zender VTM, waarin de makers inzoomen op zes pro deoadvocaten in strafzaken: hun cliënten kunnen geen advocaat betalen. In het programma was afgelopen week onder meer te zien hoe een advocate aan een cliënt haar geplande tactiek voor in de rechtszaal uitlegde, schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad. Zo zei de advocate voor de draaiende camera’s: “We moeten duidelijk maken dat hij begonnen is, en niet jij. Dat jij uitgelokt bent. Dan kunnen we naar vrijspraak gaan op grond van uitlokking.”
Het is de Orde van Vlaamse Balies een doorn in het oog dat zulke gesprekken tussen advocaat en cliënt op televisie te zien zijn. “De advocaat houdt zich niet aan zijn beroepsgeheim en de makers plegen contractbreuk,” zegt Gracy Saerens namens de orde. Volgens haar is het aan het Vlaamse tuchtgerecht om in te grijpen.
Stafhouder (deken, red.) Jan Meerts van de Antwerpse balie deed dit volgens het Nieuwsblad al, ook al waren er geen advocaten uit het Antwerpse ressort te zien. En dat moet van hem vooral zo blijven, schreef hij in een brief. “Ik wil geen vertrouwelijke gesprekken met de advocaten van mijn balie en hun cliënten op tv zien,” waarschuwt hij.
De stafhouder van Brugge, Brigitte Vander Meulen, verwerpt de kritiek op het programma juist: “Eindelijk komt de jonge advocaat eens goed in beeld. En ik zie geen probleem in het tonen van die gesprekken. Wat in het programma getoond wordt, is ook te horen op een openbare zitting van de rechtbank.” Zodoende heeft de kijker volgens haar nog geen vertrouwelijke informatie te horen gekregen.
Volgens de hoofdredacteur van VTM Nieuws zijn er met alle betrokkenen duidelijke afspraken gemaakt. “Bovendien wordt elke aflevering voor uitzending door de betrokken stafhouders en advocaten bekeken en ook goedgekeurd. Als ze niet akkoord gaan, dan wordt dat besproken en passen we gevoelige passages doorgaans ook aan.”