De politie en FIOD hebben de afgelopen weken een advocaat, een belastingadviseur, een accountant en een notaris gehoord voor het niet melden van ongebruikelijke transacties of het niet doen van (volledig) cliëntenonderzoek. Het is voor het eerst dat een advocaat is gehoord in het ‘Project Niet-Melders’. Dat laat het OM weten in een persbericht.
Het betreft een advocaat uit Amsterdam die betrokken was bij de verkoop van een pand met daarin een coffeeshop. De transactie had volgens het OM gemeld moeten worden vanwege de opvallende constructie. ‘De advocaat werd onderdeel van de transactie door mede-eigenaar te worden van het pand in Amsterdam. Het vermoeden is dat de advocaat op deze wijze geld zou hebben geïnd dat de familie – die eigenaar was van het pand – nog verschuldigd was aan het advocatenkantoor. De familie was eerder veroordeeld voor belastingfraude,’ aldus het OM.
Het onderzoek is gestart na een tuchtrechtelijke veroordeling van de Raad van Discipline naar aanleiding van een gezamenlijke klacht van de Amsterdamse deken en het Bureau Financieel Toezicht (BFT). De advocaat werd door de Raad van Discipline voorwaardelijk geschorst en zijn vrouw kreeg een waarschuwing. De advocaat is door de politie als verdachte gehoord.
Het project Niet-Melders is een gezamenlijk project van het Anti Money Laundering Centre (AMLC) van de FIOD, de Politie, de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-NL), het Bureau Financieel Toezicht (BFT), Belastingdienst Holland Midden/Bureau Toezicht Wwft, De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Openbaar Ministerie (OM).
Het project heeft als doel de naleving van de Wet ter Voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft) te verbeteren. ‘Ieder half jaar wordt in het kader van het project Niet-Melders een aantal zaken opgepakt. De aanpak in combinatie met voorlichting heeft inmiddels ook geleid tot significant meer en betere meldingen van ongebruikelijke transacties bij de FIU-NL,’ aldus het OM in het persbericht.