De waarde van grensoverschrijdende fusies en overnames is in het eerste kwartaal van 2017 op het hoogste niveau in tien jaar beland: 337 miljard dollar. Dit is een stijging van 13% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016, aldus Allen & Overy in een donderdag gepubliceerd M&A Insights rapport.
De totale M&A waarden in de eerste drie maanden van 2017 – inclusief nationale M&A-deals – staan op het hoogste niveau in twee jaar, dankzij een stijging van 12%. Zulke groeipercentages ‘geven blijk van een toenemende vastberadenheid van beleggers om groei te realiseren door middel van strategische transacties, ondanks de huidige economische onzekerheid, complexe regelgeving en de verhoogde dreiging van politieke interventies,’ aldus Allen & Overy.
China daarentegen, dat in het laatste kwartaal van 2016 met outbound cijfers nog bovenaan stond, is het afgelopen kwartaal gedaald naar een vierde plek. Deze cijfers betekenen ook een daling van 70% in de outbound dealwaarde ten opzichte van Q1 2016. De daling wordt met name veroorzaakt door nieuwe outbound restricties die eind 2016 zijn ingevoerd om de grote uitstroom van kapitaal te verminderen.
“De interesse van Chinese beleggers in overzeese deals blijft groot, maar door de onlangs ingevoerde restricties nemen sommige partijen een afwachtende houding aan,” zegt Katinka Middelkoop, partner Corporate bij Allen & Overy. “De huidige daling in transacties zal, zo denken we, eerder een tijdelijke dip zijn dan een permanente correctie. China blijft geïnteresseerd in internationale transacties.”
VS blijft koploper
De Verenigde Staten blijft wereldwijd aanvoerder wat betreft grote transacties: 35% van de wereldwijde dealwaarde is toe te schrijven aan de VS. De stijging van 20% in dealvolume ten opzichte van Q1 2016 wijst op een optimistische markt. West-Europa kent een gemengd eerste kwartaal. De dealwaarden stegen met 29%, maar volumes daalden met 25%. Nederland staat wereldwijd op de derde plaats voor inbound transacties op basis van dealwaarde.
Frankrijk eindigde als derde onder de outbound kopers, omhoog gestuwd door een aantal grote deals en een robuuste binnenlandse markt, waaruit duidelijk blijkt dat beleggers zich niet laten afschrikken door politieke onzekerheden, de presidentsverkiezingen of de Brexit. In Duitsland steeg de dealwaarde met 125%.
Uitgesplitst per sector presteerden de mijnbouw-, de life sciences- en de consumentensector het best. In de mijnbouw stegen de dealwaarden met 142%, een afspiegeling van een groter vertrouwen door betere grondstoffenprijzen, de niet aflatende sterke vraag uit China en de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om overcapaciteit te verminderen. De dealwaarden in life sciences sector stegen sterk, met 61%, terwijl de waarde van consumententransacties steeg met 29%.