Het voorjaar en de zomer lonken, de lange weekeinden en langere vakanties zijn in aantocht. Tijd om je bezig te houden met existentiële vragen als: waar gaan we heen en met wie? Wordt het champen, fixen of cruisen? Een overzicht van de vakantietrends van dit jaar.
Door Nelleke Koops
Minstens zo belangrijk als de vakantie zelf, is de voorpret. Volgens psychologen worden we net zo gelukkig van het plannen maken, dagdromen en het feit dat we iets hebben om naar uit te kijken, als van het daadwerkelijk meemaken. Pluspunt is ook dat voorpret nooit kan tegenvallen. Op tijd mee beginnen dus.
Fixen
Maar waar begin je? Wordt het good ol’ Dordogne of ben je toe aan iets nieuws, misschien zelfs met blijvend effect? Steeds populairder worden de vakanties waarvan je als een ander mens terugkomt. Letterlijk en figuurlijk. Onder het mom van een weekje naar de zon, laat je je ogen liften, je inspuiten met botox of krijg je een nieuwe knie. Als het dan toch moet, dan liever op een fijne plek. Fixen, heet dat in vakantiejargon.
Een fix-vakantie kan ook betekenen dat je geestelijk tot rust komt. Yoga retraites, all-exclusive resorts – waar smartphones verboden zijn – of therapievakanties aan de Spaanse kust; vakantie wordt steeds meer een tijd voor bezinning. Dat betekent ook een toename in het aantal mensen dat alleen reist. Lang niet meer alleen singles, maar ook overwerkte vrouwen met drukke gezinnen op zoek naar de stilte, of mannen die hun krachten willen meten met de natuur door zelfvoorzienend door een oerbos te trekken.
Karma
Geestelijke voldoening wordt daarnaast vaker gezocht in een ‘karma-vakantie’: van iets goeds doen voor een ander knap je minstens zo op als van iets goeds doen voor jezelf. Zo is er het populaire online platform WWOOF, waarbij je vrijwel overal ter wereld tegen kost en inwoning kunt meewerken op een biologische boerderij. Je leert de locals kennen, ervaart hun duurzame levensstijl en doet iets wat je nooit eerder hebt gedaan. Grote kans dat je je dit over vijf jaar nog herinnert, in tegenstelling tot de zoveelste strandvakantie (“was dat die vakantie dat het regende, of was dat het jaar daarvoor?”).
Gaat schoffelen op een boerderij je te ver, maar ben je wel avontuurlijk ingesteld? Of heb je altijd ruzie over de bestemming? Schakel een organisatie als srps.me in om de reis voor je te regelen. Kies een thema, prik een datum, geef aan waar je absoluut niet heen wilt en laat het los. Pas op het vliegveld krijg je te horen waar je naartoe gaat. Je mist de voorpret, maar de spanning van de verrassing heeft wellicht hetzelfde effect. “You’ll go wherever you’re meant to go” – over karma gesproken.
Onderduiken
2017 is volgens reisorganisaties ook het jaar van de watervakanties. En dan niet zeilen in Friesland, maar tripjes die zich onder de zeespiegel afspelen. Met een duikboot op onderwatersafari in Lanzarote bijvoorbeeld, of overnachten in een vijfsterren onderwaterresort bij het Afrikaanse Pembla Island. Ook iets dichterbij, voor de kust van het Zweedse Västerås, kun je terecht in een idyllisch huisje met onderwaterslaapkamer.
Steeds meer interesse is er verder in expedities naar de Noord- en Zuidpool. Met de smeltende poolkappen zijn ze op hetzelfde lijstje beland als de oldtimers in Cuba: gaan voordat het te laat is. Massatoerisme op logge expeditieschepen is het laatste wat deze plekken kunnen gebruiken, maar er zijn reisorganisaties die daar rekening mee houden. De IJslandse reder North Sailing gebruikt voor de expedities naar Groenland houten tweemasters en wil tegen 2020 de hele vloot CO2-vrij maken. Een stuk beter ook voor je karma, anders moet je volgend jaar alsnog aanschuiven bij de ecologische boerderij.
Just cruisin’
Maar de ultieme watervakantie – en weer helemaal hip, ja echt – is toch wel de cruise. Niet met de Love Boat, Gopher en captain Stubing naar Acapulco, maar denk aan goed verzorgde, kleinschalige riviercruises over de Amazone. Of varen met een klassieke houten Dahabiya over de Nijl. Ook themacruises, zoals culinaire cruises, fietscruises (met wielrentochten aan land), familiecruises vol kinderactiviteiten of juist ‘adults only’ cruises, behoren tot de mogelijkheden.
Die laatste categorie is door de No Kids Allowed lobby sowieso flink uitgebreid, met een toenemend aantal hotels en resorts dat kinderloze vakanties aanbiedt. Handig voor wie na twee weken glamping met de kinderen toe is aan vakantie.
Champing en bamping
De nieuwste kampeervariant is daarnaast champing: kamperen in een kerk. Leegstaande kerken worden met kaarsen en matrassen omgetoverd tot idyllische slaapplekken. Een overnachting kost gemiddeld 55 pond per nacht en van de opbrengst worden de kerken gerestaureerd. Vooralsnog alleen te vinden op het Engelse platteland.
En dan is er nog bamping: basic camping. Weg met al die moderne fratsen, terug naar de basis en terug naar de natuur. Eigenlijk dus gewoon wat we vroeger kamperen noemden. Als je maar lang genoeg wacht, komt alles vanzelf weer terug.