Het overnamegevecht rond de Telegraaf Media Groep (TMG) wordt bitter. Nadat de Raad van Commissarissen van TMG maandag overeenstemming bereikte met Mediahuis en VP Exploitatie over het gedane overnamebod, besloot de centrale ondernemingsraad van TMG dinsdagavond dit besluit aan te vechten. Ook Talpa, de andere kaper op de kust, stapt naar de rechter. Onder meer Allen & Overy, Van Doorne, Linklaters en De Brauw adviseren in de strijd.
Een stroom aan juridisch adviseurs is betrokken bij het gevecht. Zo staat Allen & Overy de vennootschap TMG bij, met in het team Christiaan de Brauw (lead partner), Stephanie Horowitz, Olivier Valk, Maurice Dudink, Jort de Groodt (allen corporate), plus Suzanne Sikkink (partner) en Dimitri Kolias (beide Employment). De RvC van TMG laat zich adviseren door advocaten van Van Doorne, met in het kernteam Guus Kemperink, Sander Maarschalkerweerd en Niels van Boekel. Ook Freshfields staat aan de zijde van TMG, met onder anderen partners Dirk-Jan Smit en Jan Willem van der Staay.
De Brauw Blackstone Westbroek treedt op als adviseur van VP Exploitatie, met Bernard Roelvink als lead partner en verdere medewerking van Hanneke van Manen, Rutger van Boxtel en Martijn Snoep. Mediahuis krijgt juridisch advies van Linklaters, het corporate team bestaat uit Jan Willem de Boer, Peter Goes, Gijs Smit, Jordi Wals en Jaap Geleijns. Talpa liet zich bij de eerdere biedingen van de laatste tijd adviseren door Stibbe, om precies te zijn door Björn van der Klip (teamleader), Egbert Vroom, Rogier Raas en Rein Wesseling.
TMG bereikte maandag (voorwaardelijke) overeenstemming met het Belgische Mediahuis en investeringsmaatschappij VP Exploitatie over het bod in contanten op alle aandelen TMG (6 euro per aandeel, 278 miljoen euro in totaal). De kopers hadden al 60% van de aandelen in handen. Hiermee wordt ‘een toonaangevend Nederlands-Belgisch multimedia bedrijf met een duurzame toekomst’ gevormd, aldus de kopers in een gezamenlijk persbericht. ‘Het lange termijn aandeelhouderschap van de nieuwe groep garandeert op de lange termijn onafhankelijke journalistiek.’
Na de overname behoudt TMG de eigen corporate identiteit: het hoofdkantoor blijft gevestigd in Amsterdam, de redacties van de TMG-titels blijven onafhankelijk en de ‘bestaande merken, zoals het iconische merk De Telegraaf’ worden gecontinueerd. Intussen streeft de nieuwe combinatie naar groei, werkend aan een nieuwe strategie voor de toekomst. Volgens Mediahuis en VP Exploitatie wordt de financiële draagkracht van TMG sterker, ‘met mogelijkheden voor toekomstige investeringen’.
De centrale ondernemingsraad van TMG vecht het besluit van de RvC om het bod van Mediahuis aan te bevelen aan bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Niet dat deze raad een voorkeur heeft voor Mediahuis of Talpa, maar de gang naar de rechter zou nodig zijn ‘om de ondernemingsraad zijn juiste rol te laten spelen vanuit zijn verantwoordelijkheid voor TMG als geheel en de medewerkers’.
Ook John de Mol’s Talpa stapt naar dezelfde Ondernemingskamer met een verzoek om nader onderzoek naar de overname. De Mol verhoogde zijn bod op TMG nog naar 6,50 euro per aandeel. Talpa stapt nu naar de rechter met als voornaamste klacht dat het geen eerlijke kans heeft gekregen in de overnamestrijd. Ook mist Talpa ‘steekhoudende argumenten’ voor de keuze van TMG voor Mediahuis en VP Exploitatie, aldus het ANP.
Woensdagmorgen maakte TMG de jaarcijfers over 2016 bekend: hoewel de omzet met 6,9% daalde naar 421 miljoen euro, behaalde het bedrijf een winst van 1,6 miljoen euro. Een jaar eerder werd er nog een verlies van 23 miljoen euro geleden. De aandeelhoudersvergadering die stond gepland op 19 april, is vanwege de bijzondere omstandigheden tot nader orde uitgesteld.
Een overzicht van deze deal is te vinden in de OverFusies databank