Dekens moeten komend jaar extra tijd en energie investeren in gestructureerder risico-gestuurd toezicht en in het financieel toezicht op advocatenkantoren. Dat stelt het College van Toezicht van de Orde van Advocaten (NOvA) in het donderdag gepubliceerde Jaarverslag 2016, dat vergezeld gaat van het Werkplan 2017.
Het College van Toezicht wil dat de dekens concrete risicoprofielen gaan opstellen en toewerken naar een ‘gestructureerde aanpak voor risico-gestuurd toezicht en voor financieel toezicht’. De dekens hebben hier afgelopen jaar weliswaar de nodige aandacht aan besteed, aldus het jaarverslag, maar dit moet nog systematischer, zodat toezicht- en handhavingsmiddelen gerichter worden ingezet voor bepaalde risico’s. In sommige arrondissementen zijn deze risico’s nog onvoldoende geïnventariseerd.
Daarnaast vindt het college het wenselijk dat dekens zo vroeg mogelijk signalen krijgen als een advocatenkantoor financiële problemen krijgt. Hiervoor zouden dekens vaker een beroep moeten doen op de Financiële Unit Advocatuur (FTA). Verder startte er afgelopen jaar een pilot in het ressort Zeeland – West-Brabant met het opvragen van financiële kerngetallen van alle advocatenkantoren, maar de resultaten hiervan zijn tot op heden nog niet bekend. Later dit jaar moet duidelijk worden of deze methode effect heeft, aldus het werkplan.
Verder hebben de dekens voor 2017 de volgende prioriteiten vastgesteld: naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), toezicht op de naleving van kwaliteitstoetsen, extra aandacht voor stagiaire-ondernemers en de bescherming van privacygegevens in het kader van de meldplicht datalekken.
Het afgelopen jaar zag het college op meerdere fronten verbetering in het toezicht op de advocatuur, bijvoorbeeld ‘in de mate waarin de dekens signalen van ketenpartners verkrijgen en dekenbezwaren indienen tegen advocaten, en in de wijze waarop de dekens verantwoording afleggen in hun jaarverslagen’.
“Het doel is dat de dekens de continuïteit van de dienstverlening van advocaten kunnen bewaken en de risico’s door aantasting van de (financiële) integriteit van advocaten kunnen voorkomen of beperken”, aldus landelijk deken en collegevoorzitter Bart van Tongeren. “Dat is in het belang van rechtzoekenden.”
Het College van Toezicht van de NOvA bestaat naast Van Tongeren uit voormalig SP-Kamerlid Jan de Wit en oud-politica Andrée van Es. Laatstgenoemde volgde per 1 januari 2017 Rein Jan Hoekstra.
Het Jaarverslag 2016 en Werkplan 2017 zijn hier te downloaden.