Het Haagse advocatenkantoor Wessel Tideman en Sassen (WTS) en een deel van de advocaten van EBH Elshof uit Naaldwijk vormen sinds 1 januari 2017 Cees Advocaten. Dit nieuwe kantoor telt 26 advocaten – onder wie 11 partners –, werkzaam in twee vestigingen in Delft en Naaldwijk. EBH Elshof en WTS zijn opgehouden te bestaan. Partner Bruno Tideman: “We bleken allebei ambities te hebben op het vlak van schaalvergroting en verdieping.”
Cees Advocaten richt zich op bedrijven en maatschappelijke ondernemingen en levert diensten op het vlak van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, ICT en vastgoed, meldt het kantoor in een persbericht. Daarbij zijn er negen curatoren werkzaam, waarmee het kantoor naar eigen zeggen meteen een van de grootste Nederlandse spelers is in het insolventierecht. Verder hebben de advocaten van Cees een focus op sectoren als tuinbouw, energie en zorg.
De ‘gewone’ kantoornaam heeft een dubbele lading: de Engelse term case staat aan de basis, maar daarnaast moet de naam vooral uitstralen dat de advocaten ‘weinig waarde hechten aan status’. ‘Bij Cees zijn er geen rangen of standen en maakt niemand zich gewichtiger dan hij is. Cees is bijzonder, juist omdat hij gewoon is.’ Dat maakt ook dat niet ‘de partners centraal staan, maar de onderlinge samenwerking tussen de kantoorgenoten. Het team is belangrijker dan het individu.’
De contacten tussen EBH Elshof en WTS werden in 2013 al nauwer, toen curatoren van beide kantoren zich bezighielden met het complexe faillissement van Aardwarmte Den Haag. “We bleken allebei ambities te hebben op het vlak van schaalvergroting en verdieping,” licht partner Bruno Tideman toe. “Met het oog op continuïteit leek het ons goed om een nieuwe, grotere organisatie te beginnen. Zo kunnen we vanaf nu ook grotere cliënten bedienen.”
Insolventierecht was al de gemene deler van beide kantoren, zegt Tideman. “Hierin zijn we nu in één klap een landelijke speler.” De ambitie van Cees voor de komende jaren is om hét juridische aanspreekpunt te worden voor bedrijven in de regio’s Haaglanden en het Westland. “Groei moet op natuurlijke wijze verlopen, maar ik hoop wel dat we over een paar jaar richting de veertig advocaten gaan.”
Overigens zijn niet alle advocaten van EBH Elshof zijn meegegaan naar Cees: negen van hen gaan door als EBH Legal. Dat heeft volgens Tideman meerdere redenen: “Al snel was duidelijk dat het nieuwe kantoor geen straf- en familierecht zou doen. Bovendien vond niet iedereen zichzelf passen bij de focus op de zakelijke markt en de filosofie van Cees.”
In die filosofie, waarin teamspirit hoog in het vaandel staat, kan het klassieke partnermodel in de toekomst zomaar eens op de schop gaan, denkt Tideman. “Achter enkele namen van onze advocaten staat nog wel ‘partner’, maar eigenlijk willen we daar vanaf. Cliënten willen graag een advocatenkantoor dat zichzelf niet belangrijker vindt dan nodig is. Hierin valt nog een wereld te winnen in de advocatuur.”