Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil het verschoningsrecht van advocaten en notarissen in fiscale zaken beperken. Het plan maakt deel uit van een reeks nieuwe maatregelen die Wiebes wil treffen in de aanhoudende strijd tegen belastingontduiking, schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Inperking van het verschoningsrecht moet voorkomen dat de Belastingdienst niet adequaat belasting kan heffen en innen, omdat ‘een zogeheten geheimhouder gebruikmaakt van het fiscaal verschoningsrecht’, aldus de staatssecretaris in zijn brief.
De huidige reikwijdte van het fiscale verschoningsrecht voor advocaten en notarissen vindt hij nu ‘te breed en te ongericht’. ‘Naar mijn mening moet bijvoorbeeld worden voorkomen dat bepaalde fiscaal relevante feiten, zakelijke handelingen en transacties aan het oog van de Belastingdienst worden onttrokken door daarvoor een geheimhouder te gebruiken. Verder vind ik, net als op dit moment geldt ter zake van het notariaat, dat de Belastingdienst meer inzicht moet kunnen hebben in de financiële transacties die door advocaten voor een cliënt worden verricht via een (bijzondere) rekening’.
Ook internationaal gezien is het Nederlandse fiscale verschoningsrecht te breed, stelt Wiebes. ‘[Het] verhoudt zich slecht tot de internationale standaard bij de uitwisseling van inlichtingen op verzoek, waaraan Nederland zich door middel van internationale afspraken heeft verbonden’. Nederland heeft al de aanbeveling gekregen om het fiscale verschoningsrecht te verduidelijken, in die zin dat het wordt ingeperkt.
De staatssecretaris is van plan om in de loop van dit jaar een voorstel tot aanpassing van het fiscale verschoningsrecht in consultatie te brengen. Andere plannen zijn onder meer afschaffing van kortingen op boetes voor zwartspaarders die vrijwillig inkeren, openbaarmaking van vergrijpboetes voor adviseurs die hebben meegewerkt aan belastingontduiking.
De Orde van Advocaten heeft via Twitter al kort gereageerd op het plan van Wiebes: zij vindt dat de staatssecretaris de bijl zet in de wortels van het basisprincipe van het verschoningsrecht, en mist in de brief een inhoudelijke motivering.