Wat voor M&A-jaar was 2016? Geen nieuw recordjaar, meldt Allen & Overy in zijn jongste M&A Insights-rapport, maar positieve trends zetten ondanks wereldwijde politieke onzekerheid wel door. Clifford Chance blikt vooral vooruit en voorspelt dat ‘China, protectionisme en de technologiesector’ de M&A-markt zullen domineren.
Dealwaardes en -volumes daalden in 2016 ten opzichte van het recordjaar 2015, constateert Allen & Overy. Wel zijn ze in lijn met 2014, en ze zijn nog altijd hoger dan in 2012 en 2013. Wereldwijd werden er volgens het kantoor in 2016 35% minder megadeals (fusies of overnames met een waarde van meer dan 10 miljard dollar) gesloten. Het aantal middelgrote deals nam daarentegen toe. Het aantal onvoltooide deals steeg in 2016 verder, als gevolg van grotere politieke onzekerheid (Brexit, de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen), strenger toezicht door mededingingsautoriteiten en groeiende complexiteit van grote, grensoverschrijdende transacties.
“Gezien de grote politieke onzekerheid die dit jaar is ontstaan en de macro-economische tegenwind is het opmerkelijk om te zien dat de dealwaardes en -volumes in 2016 toch in lijn zijn met 2014,” zegt Danielle du Bois-Buné, Senior Associate Corporate bij Allen & Overy. “In Nederland hebben wij in het afgelopen kwartaal meerdere strategische transacties gezien, zoals het openbare bod van Qualcomm op NXP Semiconductors en het openbare bod van NN op Delta Lloyd, evenals aanhoudende interesse vanuit buitenlandse kopers. Voor 2017 zijn wij dan ook positief gestemd ten aanzien van de markt.”
Een andere door het kantoor gesignaleerde ontwikkeling: steeds meer deals ketsen voortijdig af. De totale waarde van het aantal ingetrokken deals is in 2016 (t/m 30 november) gestegen tot 742 miljard dollar, het hoogste bedrag in de afgelopen acht jaar. Dat komt onder meer door de groeiende complexiteit van het antitrust landschap: er zijn inmiddels ruim honderd jurisdicties met mededingingsautoriteiten. Bovendien grijpen toezichthouders over de hele wereld steeds eerder in als zij vinden dat een fusie of overname tot ongeoorloofde marktmacht leidt.
Intussen bereikte het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de wereldwijde transacties dit jaar een diepterecord. De Britse stem voor een Brexit zette een sterke rem op de fusies en overnames in de financiële sector. De grote banken in Londen bepalen momenteel hoeveel van hun onderneming zij naar andere financiële centra in de EU moeten verhuizen om hun toegang tot de Europese single market te behouden. De Britse regering wil die toegang graag behouden voor financiële dienstverleners, maar dit zal naar verwachting moeilijk worden. Daarom bereiden de meeste banken zich voor op een ‘harde’ Brexit. Naar verwachting nemen zij begin 2017 concrete besluiten over mogelijke hervestiging.
Clifford Chance: onzekerheid duurt voort in 2017
Ook Clifford Chance blikt in zijn jaarlijkse onderzoek naar M&A-trends even terug op 2016. Zo liet Noord-Amerika, ’s werelds grootste M&A-markt, een daling zien van 23% jaar op jaar; waar in 2016 de binnenlandse fusie- en overnamemarkt zelfs met 33% inzakte. De regio’s Asia Pacific en Europa noteerden een terugval van 19% respectievelijk 6%.
Lichtpuntjes waren het Midden-Oosten en India, aldus Guy Norman, Global Head of Corporate van Clifford Chance. “Ondanks de nieuw ontstane uitdagingen zijn er nog altijd terreinen waar sprake is van een groot transactievolume aan fusies en overnames, met name in de sectoren technologie en industrie. Gezien het kasgeld dat zich ophoopt op de bedrijfsbalansen, de lage rente en liquide financieringsbronnen voor overnames verwachten wij dat de trend onder bedrijven om middels een fusie of overname uit te breiden in 2017 doorzet, maar wellicht in iets mindere mate vanwege de politieke en economische tegenwind.”
Het kantoor denkt dat 2017 opnieuw ‘een jaar van volatiliteit en onzekerheid’ wordt. De belangrijkste voorspellingen: China zal de markt verder domineren, het fusie- en overnameklimaat verandert onder invloed van protectionisme en bedrijven zullen meer inzetten op transformerende technologieën.
Het aantal fusies en overnames door Chinese bedrijven in het buitenland nam in 2016 met 180% toe tot 187,5 miljard dollar. Chinese bedrijven blijven op zoek naar mogelijkheden om te participeren in Westerse groeisectoren, stelt Clifford Chance. Gemeten naar dealwaarde stegen de Chinese outbound M&A-activiteiten in Europa met 223% en in Noord-Amerika met 558%. De toenemende buitenlandse activiteiten van Chinese bedrijven zijn inmiddels een bron van zorg voor de Chinese autoriteiten.
Verder hebben nationale overheden afgelopen jaar vaker en ook steviger ingegrepen bij fusies en overnames, met name in de EU en de VS. Ook worden landen steeds meer protectionistisch. In de VS, Australië, Canada en Duitsland worden met name Chinese kopers aan een streng onderzoek onderworpen, waarbij de nationale veiligheid en het algemeen (nationaal) belang een rol spelen.
Clifford Chance voorspelt verder dat technologie in 2017 de meest gewilde sector voor fusies en overnames zal zijn. Bedrijven zijn zich er van bewust dat beschikking over de juiste technologieën van essentieel belang is om hun organisatie en activiteiten aan te kunnen passen aan het digitale tijdperk. Dit gaat zorgen voor een hausse aan techfusies en -overnames en andere strategische samenwerkingsverbanden. Daarmee ontstaan ook nieuwe juridische risico’s en uitdagingen, van het structureren van deze techtransacties tot het integreren daarvan.
Het volledige rapport van Clifford Chance verschijnt in januari 2017.