Business class vluchten naar Thailand, ‘extreem dure hotels, massages en wijnen’ en 750 uur niet nader gespecificeerd ‘intern overleg’: een advocaat factureerde uiteindelijk ruim 650.000 euro aan zijn cliënt. Dat mag aan het eind van de rit excessief declareren heten, vindt het Hof van Discipline, die deze advocaat afgelopen week voor drie maanden schorste.
Deze en een reeks andere klachten tegen de advocaat zijn afkomstig van de kinderen van wijlen Niek Pierson, in het verleden geldschieter van de Partij voor de Dieren. Ook richtte hij onder meer het bedrijf Tana Netting op, een in Thailand gevestigde producent van muskietennetten. De bewindvoerder van de kinderen schakelt in juni 2010 de advocaat in – een bekende van de familie – om een franchisestructuur op te zetten voor dit bedrijf. Dit idee wordt na september 2011 ontmanteld als NRS International Tana Netting wil overnemen.
De advocaat, inmiddels aangesteld als algemeen adviseur van het bedrijf, reist tussen januari 2011 en mei 2012 zeven keer naar Thailand. Als de overname rond is, legt hij zijn advieswerkzaamheden neer. In totaal declareerde hij van juni 2010 tot en met augustus 2011 ruim 650.000 euro bij het bedrijf van broer en zus Pierson, waarvan 140.000 euro vanuit zijn persoonlijke vennootschap.
Zij betaalden de facturen keurig, veelal vanuit hun eigen vermogen, ook al stond er uiteindelijk 750 uur genoteerd voor niet nader omschreven ‘intern overleg’, ‘diverse werkzaamheden’ en ‘dossierstudie’, veelal tegen een uurtarief van 495 euro. Tot aan de zitting bij het Hof van Discipline had de advocaat deze werkzaamheden niet gespecificeerd.
Bovendien kwam er geen nieuwe opdrachtbevestiging toen de kosten stegen vanwege het opzetten en weer ontmantelen van de franchisestructuur en de begeleiding van de verkoop van het bedrijf. Alleen al advies over de opzet van de franchisestructuur bleek opeens 300.000 euro in plaats van de geplande 150.000 euro te kosten. De facturen voor de begeleiding van de verkoop Tana Netting liepen op tot ruim 350.000 euro. Zeker omdat zijn rekeningen werden betaald uit het geërfde privévermogen van de klagers, had hij dit moeten doen, aldus het Hof van Discipline. Het gebeurde niet om dat hij bezig was ‘met belangrijker dingen’.
Verder boekte de advocaat business class vluchten naar Thailand, verbleef hij in peperdure hotels en strooide met geld voor massages en kostbare wijnen. Kosten die ‘niet ongebruikelijk zijn bij verre zakenreizen’, aldus de advocaat. Dure vliegtickets en hotels kunnen in dat kader nog wel door de beugel, beaamt het hof, maar massages en kostbare wijnen opvoeren als zakelijke kosten niet. ‘Het hof acht dit klachtonderdeel deels ongegrond, namelijk voor zover het betreft de businessclass tickets aangezien dat voor een lange zakenreis niet buitensporig voorkomt, en het verblijf in hotels nu het hof niet kan beoordelen of dat onnodig duur is geweest, en voor het overige – voor wat betreft de luxe privé uitgaven – gegrond’.
Alles bij elkaar genomen is er wel degelijk sprake van excessief declareren, oordeelt het hof verder. ‘Verweerder heeft niet aannemelijk kunnen maken dat zijn werkzaamheden de zeer hoge aantallen in rekening gebrachte uren, en mitsdien de zeer hoge declaraties, rechtvaardigden. […] Uiteindelijk hebben aldus zijn forse declaraties er mede toe bijgedragen dat het geërfde vermogen van X en Y vrijwel geheel is verdampt’.
Dat maakt dat de hoogste tuchtrechter ‘niet met minder kan volstaan’ dan een schorsing van drie maanden, die begin januari 2017 ingaat. De kinderen Pierson zijn intussen ook een civiele procedure gestart met het doel een schadevergoeding te verkrijgen van de advocaat.