Boekel hoeft niet direct een voorschot van 4,6 miljoen euro op een schadevergoeding te betalen aan de Amsterdamse vastgoedondernemer Jan ’t Hoen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam woensdag bepaald, meldt het Financieele Dagblad, nu de eiser de omvang van zijn schade niet voldoende heeft kunnen onderbouwen.
De ondernemer, tevens drummer in wijlen Herman Brood’s voormalige begeleidingsband Wild Romance, eiste twee weken geleden dat Boekel direct 4,6 miljoen euro aan hem zou betalen, bij wijze van voorschot op zijn uiteindelijke schadeclaim van 13 miljoen euro. Het Gerechtshof in Amsterdam besliste eerder dat Boekel aansprakelijk en schadeplichtig is wegens een beroepsfout in een vastgoedtransactie van jaren geleden.
Toch wijst kortgedingrechter Van Walraven het gevraagde voorschot af, onder meer omdat zij denkt dat de door ’t Hoen geleden schade als gevolg van de fout van Boekel hooguit 1,9 miljoen euro bedraagt. Dat de schade vele malen hoger is opgelopen, is in de hele kwestie zijn eigen schuld, omdat hij een vastgoedproject financierde terwijl hij inmiddels bekend was met bodemverontreiniging op het betreffende terrein.
De rechter: ‘De schade die verband houdt met deze aanvullende financiering kan redelijkerwijs niet in verband worden gebracht met de toerekenbare tekortkoming van Boekel, zoals Boekel heeft betoogd. Het was de keuze van [eiser] om, terwijl hij op de hoogte was van de ernstige bodemverontreiniging, de sanering en ontwikkeling van het terrein verder te financieren […]. De schade die hieruit (mogelijk) voortvloeit komt dan ook voor zijn rekening en risico’.
‘t Hoen liet zich in 1999 adviseren door vastgoedadvocaat Van Dijk bij het toenmalige Boekel de Nerée over het uitwinnen van de hypotheekrechten die hij eerder voor een ton had verkregen op een perceel in Weesp, waar latexfabriek Rubatex heeft gestaan. Ook vroeg hij advies over de aansprakelijkheid voor de bodemvervuiling in de grond en een toekomstige woonbestemming voor het terrein.
Enkele maanden later kreeg ‘t Hoen van Boekel te horen dat de woonbestemming mogelijk was en dat de grond inmiddels was gesaneerd. Hij investeerde vervolgens miljoenen voor de ontwikkeling van het landgoed Veldzicht, maar al snel bleek de grond toch nog ernstig verontreinigd te zijn.
Een fout in het juridisch advies van Boekel, aldus een door ’t Hoen ingeschakeld onderzoeksbureau: Van Dijk en team moeten zich destijds hebben vergist in een huisnummer en hebben hierdoor zeer waarschijnlijk het verkeerde stuk grond onderzocht, zo blijkt ook uit het arrest van het Gerechtshof van juni dit jaar, waarin is bepaald dat Boekel schadeplichtig is.