Maandag 12 december is bij Rutgers & Posch in Amsterdam de Pro Bono Club gelanceerd: een nieuw platform dat pro bono advocaten en maatschappelijke organisaties samenbrengt. Meer dan honderd advocaten, (fiscaal) juristen en notarissen hebben zich inmiddels aan dit initiatief verbonden, laat de organisatie weten in een persbericht.
Maatschappelijke organisaties kunnen vaak nergens terecht voor juridische hulp, althans niet zonder een goed gevulde portemonnee. Want anders dan voor particulieren is er voor deze organisaties geen gefinancierde rechtshulp. Maar ook maatschappelijk organisaties die een maatje kleiner zijn dan Amnesty International hebben juridische problemen die opgelost moeten worden, schrijven de oprichters.
Daarom is de Pro Bono Club (PBC) opgericht, een initiatief van elf advocatenkantoren en juridisch platform LegalDutch. ‘De Pro Bono Club wil voorkomen dat maatschappelijke organisaties hun doelstelling niet (meer of niet volledig) kunnen behalen vanwege hoge juridische kosten door een groot netwerk van advocaten beschikbaar te maken voor onbezoldigd – pro bono – advies,’ aldus de organisatie in het persbericht.
Deelnemende advocatenkantoren zijn BarentsKrans, Stek, Amstone, Atlas, Envir, Fox Waldmeister, Kroes Advocaten, Schut van de Ven, Rutgers & Posch, Six Advocaten en Van Traa. Verder behoort juridisch platform LegalDutch behoort tot de oprichters.
De Pro Bono Club is opgericht voor alle maatschappelijk organisaties zonder winstoogmerk. ‘Met andere woorden: of het nu gaat om een organisatie die armoede bestrijdt, een muziek- of sportvereniging of een buurtcomité: iedere organisatie met een maatschappelijk doel voor ogen en zonder winstoogmerk is welkom.’
Toegang tot het recht onder druk
De traditionele inkomsten van maatschappelijke organisaties – subsidies, giften, contributies – dekken meestal alleen het primaire doel van organisaties en staan bovendien vaak al onder druk. Daarnaast is het lang niet altijd zo dat een bestuurslid nog wel een advocaat of jurist kent die het probleem wel even afhandelt zonder daarvoor een rekening te sturen.
Dat tast het budget, de verenigingskas, of het doelvermogen van de stichting vaak aan, wat ten koste gaat van de kernactiviteiten. En dat is jammer en lang niet altijd nodig. Er zijn namelijk veel juridische dienstverleners die als vrijwilliger graag hun expertise inzetten voor een goede zaak. Het probleem is vaak dat ze niet weten bij wie ze daarvoor moeten aankloppen. En andersom ontbreekt het een stichting vaak aan het juiste netwerk. ‘Het oplossen van die mismatch, daarin wil de Pro Bono Club voorzien,’ aldus de oprichters.
Via het platform kunnen de organisaties een rechtshulpverzoek indienen. De Pro Bono Club maakt zich vervolgens hard om de beste advocaat voor ieder probleem te vinden. Andere advocaten worden uitgenodigd om zich ook bij het platform aan te sluiten.